Tapaamisessa ei yllätyksiä

0

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen sujui ennalta arvattavasti. Mitään yllättävää ei naapurimaiden päämiesten tapaamisessa kirjattu.
Uusia konkreettisia linjauksia ei tehty eikä niitä odotettukaan. Presidenttien puhevälit näyttävät olevan kunnossa, ja keskusteluissa sivuttiin myös vaikeita aiheita kiristyneessä kansainvälisessä tilanteessa.

Erilaisia viestejä puheenvuoroista oli kuitenkin luettavissa. Presidentti Vladimir Putin nosti useaan otteeseen esille puolueettomat ja itsenäisesti toimivat Itämeren maat. Näiden maiden kanssa Putinin Venäjä on valmis hyvään yhteistyöhön.
Venäjän tavoitteisiin sopii lyödä kiilaa EU-maiden yhtenäiseen rintamaan, ja juuri tätä Putin sanavalinnoillaan ajoi takaa. Venäjä on koko ajan suosinut suoria kahdenvälisiä suhteita keskinäisessä yhteistyössä.
Puolueettomuuden käyttö sanavalinnoissa voi olla testi, jolla Putin halusi mitata Suomen sitoutumista EU:hun ja länsimaiseen yhteisöön.
Piiloviestit eivät uponneet. Presidentti Sauli Niinistö on jatkuvasti korostanut, että Suomen paikka riitaisessa maailmassa on länsi.

Ukrainan kriisistä ei uusia avauksia saatu, mutta Yhdysvaltain pakotteet nousivat näkyvästi esille. Presidentti Putin arvosteli kovin sanoin Yhdysvaltain suunnittelemia uusia pakotteita Venäjää vastaan. Hän korosti, että Venäjä ei voi loputtomiin sietää häikäilemättömyyttä maata kohtaan.
Presidentti Niinistö muistutti asiasta kysyneelle venäläistoimittajalle, mistä uusista pakotteista on kyse. Ne johtuvat epäilyistä, joiden mukaan Venäjä pyrki vaikuttamaan Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Presidenttien tapaamisessa odotettiin Putinin onnitteluja satavuotiaalle Suomelle. Odotukseksi ne myös jäivät, eikä Putin ainakaan julkisesti onnitellut juhlavuotta viettävää naapuria.
Päämiesten tapaamiset ja toimivat puhevälit ovat tarpeen, vaikka uusia sopimuksia ei tehtykään. Tapaamiset antavat hyvän tilaisuuden nostaa pöydälle tärkeitä aiheita, kuten Niinistön nyt esittämä huoli mustasta hiilestä ja muista ympäristöongelmista.