Vaalit nippuun

0

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen hidastuminen siirtää myös maakuntavaaleja. Sote-uudistuksen oli määrä tulla voimaan vuoden 2019 alussa, ja maakuntavaalit piti järjestää ensi tammikuussa samaan aikaan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen kanssa.
Uudistuksen voimaatuloa siirrettiin vuodella eteenpäin. Maakuntavaalien uusi ajankohta on näillä näkymin lokakuu 2018.

Maakuntavaaleissa valitaan maakuntavaltuusto, joka käyttää korkeinta päätösvaltaa maakunnassa aivan niin kunnanvaltuusto kunnassa.
Maakunnat vastaavat vuodesta 2020 lähtien kaikkia kansalaisia koskevien sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Toistaiseksi järjestämisvastuu on vielä kunnilla.
Suomalaiset äänestävät presidentinvaaleissa muita vaaleja ahkerammin. Ne olisivat antaneet hyvää lisätukea ensimmäistä kertaa järjestettäville maakuntavaaleille.

Kuntavaalien äänestysprosentti on alle 60. Vain joka toinen suomalainen haluaa vaikuttaa siihen, ketkä päättävät kotikunnan asioista. Jotta kansalaiset kiinnostuisivat maakuntavaaleista edes samalla tavalla kuin kuntavaaleista, niitä pitää markkinoida.
Maakuntavaaleihin mennessä kaikilla pitää myös olla selvä käsitys, mistä kaikesta maakunta lopulta on vastuussa. Vielä kuva ei ole kirkas.

Maakuntavaltuustot päättävät maakuntien hallinnosta, toimielimistä ja organisaatiosta sekä valitsevat johtavat virkamiehet. Ne hyväksyvät myös maakuntastrategian, jossa linjataan muun muassa minkälaisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita missäkin päin maakuntaa tulevaisuudessa on tarjolla.
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan kokonaisuus on niin laaja, että valtuustot tarvitsevat aikaa koko vuoden 2019, jotta päätökset saadaan tehtyä.
Kuntaliiton toimitusjohtaja, entinen kokoomuksen kansanedustaja Jari Koskinen on ehdottanut, että maakuntavaalit yhdistettäisiin keväällä 2019 eduskunta- ja eurovaaleihin.
Ehdotusta kannattaa harkita. Maakunta- ja sote-uudistuksessa on korostettu demokratian toteutumista, joten vaalit on syytö järjestää niin, että äänestäjät saadaan myös liikkeelle. Vaalien yhdistäminen on hyvä keino.