Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Yhä useammat salolaisnuoret ovat vaikeassa päihdekoukussa

Kuvituskuva: Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon katkaisuhoito- ja selviämisasemalla asiakkaat ovat yhä nuorempia. Myös yhä useammalle annetaan korvaushoitoa jo melko nuorena, mikä kertoo vaikeasta päihdeongelmasta, A-klinikkasäätiön palvelukoordinaattorin sijainen Elisabeth Mäentausta kuvailee.

– Viimeisen vuoden ja kahden aikana 18–19-vuotiaita on tullut meille ihan hirvittävän paljon enemmän kuin aikaisemmin, ja avopuolella on tehty paljon työtä heidän saamiseksi palveluiden piiriin.

Suunta huolestuttaa erityisesti siksi, että katkaisu- ja selviämisasemalla päihdetilanteesta näkyy vain jäävuoren huippu, vaikeimmassa päihdekoukussa olevat käyttäjät. Näillä nuorilla on lähes poikkeuksetta taustallaan sekakäyttöä.

 

Lue lisää tiistain Salon Seudun Sanomista.

7 vastausta: Yhä useammat salolaisnuoret ovat vaikeassa päihdekoukussa

 • Tämä onkin kaupunki, jossa huolettaa enemmän parkkipaikkojen kuin nuorison kohtalo.

 • On surullista ja myös hälyttävää, että ihmiset jo 18-19-vuotiaina ovat jo korvaushoidon piirissä.
  Silloin ollaan jo elämän tienhaarassa, jossa vääriä päätöksiä ei ole varaa enää tehdä. Mutta päätettävä jotain on ja tartuttava härkää sarvista. Ellei sitä tee, elämän lahja on tullut tuhlattua kemian valheelliselle alttarille, joka syö miehen ja naisen kiihtyvällä nopeudella hautauskuntoon.
  Ja hauskuus asian ympärillä on vaihtunut aikoja sitten syväksi kurjuudeksi. Ajatelkaa nuoret tarkasti käyttöänne, ennen kuin on liian myöhäistä. Vain te itse pystytte itseänne auttamaan. Sivulliset toteavat vain, että ”se on hänen oma valintansa.” Ja sitä se juuri on. Ihan liian monelle tilanne kuitenkin menee niin pitkälle, että voidaan sanoa ”päihteen valinneen hänet”. Silloin on usein jo liian myöhäistä nousta suosta, mutta poikkeuksia ja toivoakin on niin kauan kuin on elämää. Selviytymisen vaikeuskerroin kasvaa kyllä nousevalla potenssilla suoraan käytön aikaan sidottuna.

 • Nuo nuoret eläneet Nokia-Salossa, missä vanhemmat vetivät vuorotyötä ja hyvin meni. Nytkö on laskun aika?

 • Elämän koululaisia.

  • Elämän koululaisia, kyllä. Paha juttu tässä on, että elämä ei montaa kertaa voi tässä ongelmassa jättää hitaasti oppivaa luokalle. Onneksi on Anjalansalon Päihdekuntoutuskeskuksen kaltaisia preppauskeskuksia. joissa ainakin fyysistä puolta pystytään kohentamaan. Vaikein ongelma on kuitenkin tässäkin asiassa elämän koululaisen pään sisässä, johon vaikuttaminen onkin jo paljon vaikeampi ja pitkäaikaisempi prosessi. Ei mahdoton, mutta vaikea.Motivaatio raitistumiseen pitäisi onnistua kaivamaan esiin, ja jos koululainen on itse passiivinen, hoitotulokset ovat niin huonot, ettei siihen yhteiskunnan varat ja usko tahdo riittää. Valitettavasti. Siksi päihteet korjaavat satoaan – ja tekevät sen varmasti ja armottomasti. Surua on monelle perheelle tiedossa.

 • Motivaatiota raitistumiseen ja selvinpäin olemiseen nuorilla voisi olla se, että vietäisiin tuonne farmoksen alapuoliseen jokirantaan katsomaan sitä todellisuutta aamukahdeksasta eteenpäin. Siitä ei uskalla enää moni kävellä ohikaan tai kiertää paikan kaukaa.

 • Salon nuorten tilanne vaikuttaa sen verran huolestuttavalta, että nyt olisi Salon kaupungin aika puuttua asiaan ja perustaa muutama lisävirka sosiaalitoimeen (esim. Ankkuri ryhmään) nuorten päihdeongelmien ehkäisyä varten. Tämä investointi maksaa varmasti itsensä takaisin seuraavien vuosien aikana.

  Jos asian vakavuus on epäselvä, kaupungin päättäjät voivat käydä iltakävelyllä Plazan välikössä, torin alueen puistoissa, jokirannassa jne ja todeta itse kuinka sekaisin nuoriso siellä pyörii.

  Myös vanhempien olisi syytä seurata missä porukoissa nuoret viettävät aikaansa sekä seurata mahdollisia muutoksia heidän käyttäytymisessään.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *










Uutiset
STT
Arkisto