Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Anneli Auer vaatii valtiolta noin 2,5 miljoonan lisäkorvauksia

Syyttömäksi miehensä murhaan todetun Anneli Auerin korvausoikeudenkäynti alkaa tänään valmisteluistunnolla Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Auer vaatii oikeusteitse noin kahden ja puolen miljoonan euron lisäkorvauksia.
Valtiokonttori maksoi viime syyskuussa Auerille noin 545 000 euron korvaukset. Hän istui ratkaisun mukaan syyttömänä vankilassa 611 vuorokautta. Valtiokonttori myönsi hänelle 800 euron ennätyksellisen kärsimyskorvauksen jokaiselta menetetyltä päivältä.
Auer muun muassa syyttää viranomaisten tiedottaneen hänestä julkisuuteen syyllisenä, kun esimerkiksi poliisi kertoi tiedotteessa hänen tunnustaneen miehensä murhan. Auer katsoo, että hänen tapaustaan on käsitelty mediassa häntä syyllistävänä viranomaisten toiminnan takia.

”Kolme lasta alkoivat pitää murhaajana”

Oikeuteen toimitetun lausuman mukaan julkisuus on aiheuttanut sen, että hänen kolme lastaan ovat alkaneet pitää äitiään murhaajana. Hän perustelee korvausta myös muun muassa sillä, että hän joutui olemaan mielentilatutkimuksen ajan, noin kaksi kuukautta, tutkittavana Vanhan Vaasan psykiatrisessa sairaalassa suljetulla osastolla.
Auerin vaatima noin 2,5 miljoonan summa koostuu kärsimyskorvauksesta ja tulojen vähentymisestä. Auer vaatii 2 620 000 euron kärsimyskorvauksia, josta vähennetään valtiokonttorin maksamat 488 000 euroa. Tulojen vähentymisestä hän hakee puolestaan 400 000 euron korvausta, josta vähennetään valtiokonttorin jo maksama 57 000 euroa.

Oikeusprosessi kesti vuosia

Auerin mies Jukka S. Lahti surmattiin perheen kotona joulukuussa 2006. Auer vangittiin murhasta epäiltynä vasta noin kolme vuotta myöhemmin.
Käräjäoikeus tuomitsi Auerin elinkautiseen vankeuteen loppuvuodesta 2010, mutta kesällä 2011 hovioikeus katsoi Auerin syyttömäksi. Korkein oikeus palautti kuitenkin murhajutun uudestaan käräjille uusien todisteiden takia.
Toisellakin kierroksella Auer tuomittiin käräjillä ja katsottiin syyttömäksi hovissa. Korkein oikeus ei antanut syyttäjille enää valituslupaa, ja Auerista tuli virallisesti syytön joulukuussa 2015.
Murhajutun jatkuessa Auer tuomittiin kuitenkin vankilaan muun muassa lapsiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista. Auer on suorittanut tuomion, mutta haki siihen purkua korkeimmasta oikeudesta. Korkein oikeus hylkäsi purkuhakemuksen viime vuonna.

STT

Kuvat:


Uutiset
STT
Arkisto