Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Asumistukimuutos vaikeuttaa monen avoparin taloutta

Noin 42 000 opiskelijaa menettää asumisen tukensa elokuussa voimaan tulleen asumistukimuutoksen myötä. Opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin, jolloin tuki määräytyy ruokakunnan tulojen mukaan. Aiempi asumislisä oli henkilökohtainen.

Niin sanottuja voittajia muutoksessa ovat yksin asuvat, joilla asumistuki korottuu tai vähintään pysyy samana kuin ennen. ”Häviäjiä” ovat ne pariskunnat, joissa toinen tienaa ja toisen tulot ovat pienemmät esimerkiksi päätoimisen opiskelun takia. Heiltä asumistuki voi loppua kokonaan.

Lakimies Mikko Horko Kelan etuuspalvelujen lakiyksiköstä kertoo, että yleisen asumistuen perusajatus on tukea yhteisen asunnon yhteisiä asumismenoja. Esimerkiksi avoparin kummankin osapuolen pitäisi osallistua maksukykynsä mukaan. Elatusvelvollisuutta ei kuitenkaan ole.

Yhteinen talous tarkoittaa esimerkiksi salossa asuville Pauliina Lintulalle ja Otto Pitkäselle sitä, että kulut pyritään maksamaan tasan puoliksi. Lintulaa huolestuttaa eniten opintolainan määrän kasvu. Opintoraha ja asumistuki eivät riitä kattamaan kaikkia kuukausittaisia menoja, vaan loput hän ottaa lainasta.

Pauliina Lintula ja Otto Pitkänen asuivat noin vuoden yksiössä kunnes muuttivat isompaan asuntoon.

7 vastausta: Asumistukimuutos vaikeuttaa monen avoparin taloutta

 • Oikein, kaikki tuet on poistettava kaikkialta. Valtion tehtävä ei ole tehdä tulonsiirtoja.

 • Kyllä! Asumisen tuet pois kokonaan ja valtio suurella kädellä rakentamaan vuokra-asuntoja, jotta tuetun asumisen piiriin kuuluville saadaan heidän maksukykyynsä riittäviä asuntoja. Suomen vuokrahinnat ovat todella edulliset vrt. asunnon kulut ja vuokratulon verotus pl. pääkaupunkiseutu. Pääkaupunkiseudulla vuokrat puolestaan edulliset vrt. asuntojen hintataso.

  Eiköhän opiskelua muuten jo tarpeeksi tueta ilmaisella korkealaatuisella koulutuksella, jonka lisäksi asumista ja elämistä vielä tuetaan. Ainutlaatuista maailmassa, hyvä Suomi!

 • Koko asumistuki pitäisi muuttaa laina-muotoiseksi!! Asumistukilainaan esimerkiksi 10000€ yläraja. Pistäisi hiukan miettimään kuinka hakee tukia ja että ei ole olemassa ilmaista rahaa! Ei yhteiskunta voi elättää ihmisiä koko elämäänsä! Tämä myös hillitsisi vuokrien nousua.

 • Vuokrien nousua ei voi estää ja vuokrien nousu ei johdu tukijärjestelmästä. Keskustelu vuokrien nousun hillitsemisestä on typerää. Jolleivat sijoittajat saa sijoitukselleen tarpeeksi tuottoa, ei ole vuokrattavia asuntoja. Keskustelut ovat keskittyneet vain vuokrien nousuun ja syytä haetaan tukijärjestelmästä, mutta todellista syytä ei ole nostettu pöydälle. Asuntojen yhtiövastikkeet ovat kaksinkertaistuneet 5-7 vuoden aikana, pääomavero noussut useita prosenttiyksikköjä, rakennukset sekä asunnot tarvitsevat korjauksia jne. jne. Salossa muuten vuokrataso alle tai korkeintaan sen, mitä se oli nokian/microsoftin parhaina vuosina. Vuokrista esim. kaksiossa Salosta jää vuokranantajalle reilusti alle puolet käteen maksujen ja verojen jälkeen. Maksuilla en tarkoita mahdollisia lainanlyhennyksiä ja ne tulevat siihen vielä päälle.

  Em. lisäksi Suomessa ihmiset käyttävät asumiseen poikkeuksellisen pienen osan nettotuloistaan. Tilastojen mukaan vastaava osuus on merkittävästä korkeampi monissa muissa maissa.

  Suomessa on kaksi vaihtoehtoa vuokrien nousun hillitsemiseksi: pääomaveron ja asuntojen ylläpitokustannuksiin vaikuttavien verojen merkittävä kevennys tai valtion on alettava rakentamaan lähiöittäin vuokra-asuntoja.

  Me emme voi jatkuvasti valittaa vuokrien noususta ymmärtämättä syytä ilmiön taustalla, joka muuten ei koske Saloa. Jos asunnon vuokraaminen ei ole vuokranantajalle jollain asteella kannattavaa, ei ole vuokra-asuntoja. Itse asun tyytyväisenä vuokralla yksityiseltä vuokranantajalta vuokraamassani remontoidussa kaksiossa keskustassa. Vaihtoehtoisesti voisin asua Salon kaupungin vuokra-asunnoissa, joissa ei naapureista mitään takeita. Vuokrani VAIN 570 €/kk, jota pidän todella edullisena. Vuokraan entistä kotiani muualla ja tarjoan myös puolestani hyväkuntoista asuntoa sitä tarvitsevalla.

 • Eiköhän ole niin että kaikki käyttävät elämänsä aikana erilaisia yhteiskunnan tarjoamia palveluja, etuuksia, tukia, avustuksia tai verovähennyksiin oikeuttavia kuluja. Omistusasunnon lainojen korkojen vähennysoikeus on myös yksi asumistukimuoto. On helppo arvostella mm asumistukea saavia ja samalla unohtaa mitä etuuksia itse saa yhteiskunnalta.

 • Omistusasunnon korkovähennys täysin olematon! Sen voisi poistaa vaikka heti kokonaan. Hyöty itselläni ainakin vain muutamia kymppejä vuodessa. Asumistukea yleensä saa kuitenkin satoja euroja kuukaudessa.

 • Suomi käyttää 1.9 miljardia vuodessa asumistukeen, jolla pääkaupunkiseutu pidetään asuttuna. Muissa maissa tuetaan haja-asutusalueita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto