Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Avi tiukkana

Somerolla on vuosia väännetty kättä Somerniemellä sijaitsevan Rauhankallion ryhmäkodin kohtalosta. Pieni ryhmäkoti on ollut lakkautuslistalla monta kertaa, mutta talon tukijat ovat vieneet voiton.
Ryhmäkodin sulkemista on perusteltu puutteellisilla tiloilla, jotka jäävät kauaksi nykyajan vaatimuksista. Talon yhdestätoista asukkaasta valtaosa asuu kahden hengen huoneissa eikä huoneissa ole vessoja.
Ongelmia on tuottanut myös pienen talon henkilömitoitus. Turvallinen hoito ja hätätilanteisiin varautuminen vaativat tietyn määrän tekeviä käsiä, vaikka asukkaita onkin vähän.
Rauhankallion puolustajat ovat puolestaan korostaneet pienen ryhmäkodin kodinomaisuutta ja hoivapalvelujen säilyttämistä myös haja-asutusalueella.

Kädenvääntö ryhmäkodista on tapahtunut toistaiseksi Someron kaupungin sisällä, mutta nyt myös Lounais-Suomen aluehallintovirasto on puuttunut asiaan. Virasto sekaantui vyyhtiin saatuaan Rauhankallion tiloista talvella 2014 kaksi yhteydenottoa.
Avin omaksuma linja on tiukka. Sen mukaan entisessä maatilan päärakennuksessa sijaitsevan ryhmäkodin tilat ovat sopimattomat vanhusten tehostettuun palveluasumiseen. Virasto korostaa seuraavansa asian etenemistä ja edellyttää Someron kaupungilta uusia ratkaisuja.

Someron perusturvan virkamiehet ovat tuoneet pitkään esille Rauhankallion ryhmäkodin tilojen puutteita. Ryhmäkodin puolustajat ovat vedonneet kuitenkin siihen, että kyse on vanhasta pitkään toimineesta hoivapaikasta, jota uudet määräykset eivät koske.
Sosiaali- ja terveystointa valvova aluehallintovirasto tulkitsee päätöksessään lakia nyt toisin. Sen mukaan vakiintuneen valvontakäytännön periaate on se, että jokaisella asukkaalla on oma huone. Kahden hengen huone on mahdollinen vain poikkeustapauksessa.
Yhtä tiukkana avi on siitä, että jokaisessa huoneessa pitää olla oma vessa.

Rauhankallion ryhmäkodin tulevaisuudesta päättää kaupunginvaltuusto. Kolme vuotta sitten tehty päätös turvaa ryhmäkodin jatkon tämän vuoden loppuun saakka.
Seuraavat viikot näyttävät, mikä on nykyisten valtuutettujen tahto ja mikä painoarvo annetaan aluehallintoviraston kannalle. Lisäväriä tuo se, että Tervaskannon palvelutalon alakerran remontin takia kaupungilla ei ole tällä hetkellä vapaita hoivapaikkoja.

6 vastausta: Avi tiukkana

 • Tuntuu omituiselta, että avi lähtee tekemään tuon kaltaisia linjauksia jonkun heikon itsetunnon omaavan virkamiehen yhteydenoton perusteella. Jos tarkastellaan tarkemmin avin perusteluja, niin Suomessa lakkautettaisiin lähes kaikki vanhusten hoitopaikat.

  Ovatkohan kaikki Somerolla asiasta päättämässä olevat henkilöt käyneet Rauhankalliossa (tietävätkö missä sijaitsee) vai tekevätkö päätöksiään jonkun avillekin valittaneen virkamiehen antamien tietojen perusteella?

  Avin ei myöskään pitäisi puuttua työntekijöiden pätevyyksiin, ei se tutkinto aina ratkaise työntekijän pätevyyttä määrätyissä hoiva-alan työtehtävissä. Kokenut hoitoapulainen saattaa olla parempi kuin koulutettu ”saksanseisoja”.

 • Keijo.K. Miltä itsestäsi tuntuisi jonottaa yhteisvessaan, jos sinulla olisi esimerkiksi inkontinenssiongelma?

  Iäkkäillä inkontinenssiongelmat ovat yleisiä.

  • Tunteeko nimimerkki Allan Rauhankallion hoitokodin hyvinkin? Mikäli ei tunne paikkaa, on syytä käydä vaikkapa tutustumassa.

   Inkontinenssi-yhteys tässä ei oikein avaudu, mutta lisäisikö faktatieto tuskaa. Tiedätkö, montako wc-tilaa on Rauhankalliossa?

   • En tunne.

    Onko siellä siis, jokaisessa asukkaiden huoneessa oma WC? Jotkut somerolaiset tuttuni väittävät, ettei joka huoneessa ole omaa WC:tä. Onko tieto virheellinen?

    Inkontinenssiongelmainen ei paljon kerkiä vartoilemaan ja jonottelemaan, että ehtii pytylle.

 • Rauhankallion hoitokoti on kodinomainen vanhusten laitos jos mikään, missä uusissa
  hoitolaitoksissa on kodinomainen tehostetun asumisen yksikköjä ei missään vanhukset saavat olla
  yksin huoneessaan, vanhukset tarvii muutakin kuin ruokaa esim juttuseuraa ja hoitajien tulee olla
  ammatti-ihmisiä jotka osaa käsitellä vanhuksia.
  Rauhankalliolla löytyy ihmisläheiset hoitajat ja kodinomainen vanhuksille sopiva hoitokoti.
  Virkamiehet tekevät päättömiä päätöksiä, kysyisivät ao eli vanhuksilta.
  Avi tekee päätöksiä ilmiantojen perusteella eli mututuntumalla.

 • No joo. Eiköhän asukkailta kysymällä selviä helpoiten. Jos vessaan kerkiää, jos on muitakin vaihtoehtoja kuin se yksi vessa käytävällä eli useampia, niin se on jo paljon, ehkä?

  Ymmärsin, että asukit ehkä kuitenkin suhteellisen hyväkuntoisia ja liikkuvia, mutta voi olla alkavaa muistisairautta yms. vastaavaa, niin silloinhan se, että on aika pieni yksikkö ja mukavat sairaanhoitajat ja mukavat muut asukit, niin riittää jo hyvin pitkälle.

  On varmaan ihana asua yksikössä, jossa voi jutella kaikkien kanssa ja voi luottaa siihen, että muut ajattelevat myös sinua, eivät vain itseään.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto