Herlin ja Alahuhta kertovat pitäneensä lupauksensa: yli 5 prosenttia palkasta hyviin tarkoituksiin

0

Koneen hallituksen puheenjohtajan Antti Herlinin ja Koneen hallituksen jäsenen Matti Alahuhdan lupaus lahjoittaa 5 prosenttia palkkatuloistaan on heidän mukaansa toteutunut.
– Olen lupaukseni mukaan lahjoittanut palkkatuloistani vuosittain vähintään 5 prosenttia yhteiskunnallisesti hyvään tarkoitukseen. Lahjoitukseni olen kohdistanut erityisesti koulutukseen ja tutkimukseen, Alahuhta kertoi STT:lle sähköpostitse.
Herlinin mukaan hän on lahjoittanut viime vuosien aikana vuosittain merkittävästi enemmän kuin 5 prosenttia palkkatuloistaan. Hänkin on suunnannut lahjoitukset pääosin koulutukseen ja tutkimukseen.
Taloussanomat uutisoi sen sijaan viime viikolla, ettei kolmas lupauksen antaja, OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen, ole pitänyt lupaustaan.
Karhinen kertoi kuitenkin myöhemmin, että hänen antamansa palkanalennuslupaus oli ilmeisen epätarkka. Hän ilmoitti antavansa tässä kuussa Helsinki Missiolle ylimääräisen 5 prosentin lahjoituksen vuotuisesta peruspalkastaan.
Koneen pääomistaja Herlin on toiminut lisäksi muun muassa Sanoman hallituksen puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana. Alahuhta on puolestaan entinen Koneen ja Nokia Mobile Phonesin toimitusjohtaja. Hän on nykyisin Koneen hallitusjäsenyyden lisäksi muun muassa Outotecin hallituksen puheenjohtaja.

Tukea Sipilän suunnitelmille

Lahjoitukset liittyvät pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ajamaan yhteiskuntasopimukseen, jonka syntymistä Alahuhta, Herlin ja Karhinen halusivat tukea omalla esimerkillään.
He kehottivat yritysjohtajia osallistumaan ”kohtuullisuustalkoisiin” neljän vuoden ajan leikkaamalla palkkojaan tai antamalla lahjoituksia valitsemilleen kohteille.
EK lähetti talkookirjeen 16 000 jäsenyritykselle. Tiedossa ei ole, kuinka moni yritysjohtaja on leikannut palkkojaan.
Yhteiskuntasopimus ei syntynyt Sipilän tavoitteiden mukaisesti. Sen sijaan suppeampi kilpailukykysopimus syntyi.

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005317692.html

STT

Kuvat: