Hyytäviä puheita

0

Maailmanpolitiikassa jännitteiset tilanteet syntyvät nopeasti ja usein ennustamatta.
Pohjois-Korean kohdalla ennustamattomuus on ehkä vähän erikoinen sana, koko maa kun on täyttä arvaamattomuutta. Yllättävyydestä senkin kohdalla voi puhua. Pohjois-Korea elää kuin omassa maailmassaan ja toimii muusta maailmasta täysin piittaamattomalla tavalla.

Yksinvaltiaan ottein maata johtavan Kim Jong-unin Pohjois-Korea on tehnyt viime aikoina ohjuskokeita, jotka herättävät levottomuutta jo koko muussa maailmassa.
Lännen asiantuntijat ovat arvioineet, että Pohjois-Korean ohjusten kantama voisi ylettyä jopa Yhdysvaltain itärannikolle. Pohjois-Korean omat puheet ohjuskokeiden yhteydessä on nimenomaan tähdätty Yhdysvaltoihin.

Puheissa on nyt tultu hyytävälle tasolle. Pohjois-Korean teatraaliseen uhoon on jollain tavalla totuttu ja turruttu. Nyt myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on päätynyt ilmaisuihin, joita lännen johtajien puolelta ei ole kuultu. Trumpin mukaan Pohjois-Korean ”uhkauksiin vastataan sellaisella tulella ja raivolla, jota maailma ei ole koskaan nähnyt”.
Kun ulkoministeri Rex Tillerson vielä sanoi, että Yhdysvallat ei tule koskaan sallimaan Pohjois-Korean kehittymistä ydinasevallaksi, puheessa oli diplomatian henki. Trumpin puheet tulesta ja raivosta ovat kaukana diplomatiasta.
Kun sotatoimista puhutaan kiertelemättä ja niillä uhataan, se kertoo jännityksen kasvusta. Kun jännitteiden lähde on Pohjois-Korea, riski on tavallista isompi. Omaan maailmaansa sulkeutunut erikoinen valtio on osoittautunut riskejä kaihtamattomaksi kummajaiseksi, jonka kanssa normaaliin kansainväliseen politiikkaan kuuluva vuoropuhelukin näyttää mahdottomalta.

Korean niemimaalla jännitteiden kasvuun liittyy vielä poikkeuksellisia vaaratekijöitä. Pohjois-Korea on hampaisiin asti aseistautunut maa, jolla ilman ydinaseitakin on kyky tehdä suurta tuhoa Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa. Etelä-Korea on Yhdysvaltain liittolainen, ja se olisi näin lähin vastaiskujen kohde, jos sotatoimiin todella ryhdyttäisiin.
Mikäli Pohjois-Korea pääsee tavoitteeseensa rakentaa mannertenvälisiin iskuihin kykeneviä ohjuksia ja vielä varustamaan ne ydinkärjillä, ennustamattomuus ja arvaamattomuus on entistä suurempaa ei vain Korean niemimaalla vaan koko maailmassa.