Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Ikoninen prinsessa, jonka tarina on vieläkin otsikoissa – Dianan kuolemasta tulee kuluneeksi 20 vuotta

”Walesin prinsessa Diana on kuollut.” Tämä uutistoimistojen ytimekäs, mutta traaginen uutissähke elokuun viimeisenä aamuna vuonna 1997 käynnisti aikansa suurimman julkisuusvyöryn. Noin miljardi ihmistä oli seurannut radiosta tai televisiolähetyksestä prinsessan satuhäitä, joissa Diana sai miehekseen, jos ei komeaa prinssiä, niin prinssin kuitenkin. Hautajaisista tuli vielä suurempi spektaakkeli.
Media oli jo tuntien ajan spekuloinut huolestuneena prinsessan ja hänen seurueensa voinnilla, sillä uutinen Pariisissa tapahtuneesta vakavasta kolarista alkoi levitä eri puolille maailmaa varhaisina aamuyön tunteina. Heti oli selvää, että onnettomuus oli ollut raju, sillä julkisuudessa oli kuvia prinsessaa kuljettaneesta autosta, joka oli romuttunut pariisilaisessa tunnelissa pahoin. Prinsessan vakavasta loukkaantumisesta raportoitiin jo pian puolenyön jälkeen.
Britannian yleisradioyhtiön BBC:n ensimmäiset arviot Dianan kuolemasta julkistettiin varhain aamulla vielä vahvistamattomina ja ne saatiin brittiläisen uutistoimiston nimettömistä lähteistä. BBC:n Pariisin kirjeenvaihtaja Stephen Jessel kommentoi niitä suorassa tv-lähetyksessä vakavana.
– Minulla on hirveä tunne, että uutinen pitää paikkansa. En kuitenkaan pysty vahvistamaan tietoa vielä.
Heti tämän kommentin jälkeen tieto varmistui: Prinsessa Diana oli kuollut pariisilaisen sairaalan teho-osastolla. Onnettomuuden uhrina olivat jo aiemmin yöllä kuolleet prinsessan seuralainen Dodi al-Fayed ja onnettomuusauton kuljettaja. Prinsessan henkivartija oli loukkaantunut vakavasti.

Kaikkien aikojen megajulkkis

Diana Spencer eli lapsuutensa ja nuoruutensa kutakuinkin tuntemattomana neitokaisena perinteikkään ja vanhan aristokraattisen perheen jäsenenä. Sukupuu vilisee paroneita, herttuoita ja jaarleja ja monin tavoin ansioituneita kansalaisia. Heidän joukossaan on ollut myös toinen maailmankuulu henkilö, nimittäin muuan Winston Churchill.
Dianasta tuli kuitenkin sukunsa kirkkain julkisuuden tähti, kun hänen suhteensa prinssi Charlesin kanssa nousi julkisuuteen. Varsinainen vyörytys alkoi kihlausuutisesta. Häiden aikaan ”koko maailma” seurasi Dianaa ja sittemmin hänen perhe-elämäänsä.
Ujohkosta, muodista, popmusiikista ja tanssista kiinnostuneesta nuorikosta sukeutui vähitellen itsevarma tyyli-ikoni. Hän oli median jatkuvassa riepottelussa, mutta osasi myös taidokkaasti käyttää julkisuutta hyväkseen eritoten avioliittonsa loppuaikoina, jolloin suhdetta puitiin viestimissä tauotta.
Vuonna 1995 prinsessa antoi avomielisen tv-haastattelun, jossa kuvasi muun muassa epäonnistunutta avioliittoaan.
– Meitä oli tässä avioliitossa kolme, joten se oli hieman ruuhkainen.
Lausunnollaan prinsessa viittasi miehensä naisystävään Camilla Parker Bowlesiin.

Maailmankuulu marttyyri ja uhri

Viestinnän professori Mervi Pantti Helsingin yliopistosta luonnehtii Dianaa, ”kansan prinsessaa”, ahdistavan kuningashuoneen uhriksi ja marttyyriksi.
– Lisäksi hän oli marttyyri, uhri ja ulkopuolinen avioliitossaan. Ja myös media teki hänestä uhrin ja marttyyrin.
Pantti arvioi, että Diana on tavallaan yhä elossa siksi, että hänessä ja hänen elämäntarinassaan yhdistyvät tavallisuus, poikkeuksellisuus ja suurenmoisuus.
– Hän loi aktiivisesti itsestään julkisuuskuvaa, ja siihen kuului erottautuminen jäykäksi ymmärretystä kuningashuoneesta ja itsensä brändääminen hyvin spontaanina, inhimillisenä ja haavoittuvana.
Pantti huomauttaa, että tämä näkyi erityisesti prinsessan viimeisinä vuosina, kun tämä teki humanitaarista työtä ja esiintyi kärsivien ihmisten kanssa.
Dianan kuoleman traagisuus syntyy menetetyistä mahdollisuuksista. Prinsessasatu päättyi rattijuopon kyydissä.
– Miten niin nuori ja kaunis voi kuolla niin traagisesti. Siinä surraan niitä rooleja, joita hän olisi voinut ottaa.
Dianan taru kuitenkin jatkuu seuraavan polven ansiosta.
– Prinsessan marttyyrin rooli on onnistuneesti siirretty hänen lapsilleen. Nythän prinssit ovat tulleet julkisuuteen ja käyneet läpi menetystään ja rakkauttaan äitiin ja sitä, miten menetys on varjostanut heidän elämäänsä, Pantti sanoo.
– Prinssien tarinassa toistuvat samantapaiset teemat, kuten tavallisuuden tavoittelu ja inhimillinen kärsimys, joka heillä liittyy äidin aikaiseen menettämiseen.
Diana kuoli 31. elokuuta 1997 auto-onnettomuudessa Pariisissa yhdessä miesystävänsä Dodi al-Fayedin kanssa.

https://www.youtube.com/watch?v=OpQrgA-PJ-E

STT

Kuvat:


Uutiset
STT
Arkisto