Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Jätteidenkäsittely tarvitsee ratkaisun

Salon Korvenmäen jätevoimalasuunnitelma sai jälleen uuden käänteen, kun Lounais-Suomen Jätehuolto Oy kertoi ajavansa hanketta eteenpäin Salon ja Turun tuella. Salon tavoitteena on edelleen saada voimalainvestointi Korvenmäkeen.

Jätteidenkäsittelyä on pyritty ratkomaan pitkään. Lounaisen Suomen hankintarengas kilpailutti yhdyskuntajätteen käsittelyn 25 vuodeksi vuonna 2014. Kilpailutuksen voitti Ekokem, joka tarjosi polttokelpoista jätettä hyödyntävää jätevoimalaitosta Saloon.
Ekokemin tarjous oli kilpailutuksen edullisin. Hanke kuitenkin viivästyi valitusten vuoksi. Kilpailutuksen tulos todettiin prosessin päätteeksi päteväksi, mutta tilanne oli muuttunut yrityskauppojen myötä. Ekokemin uusi omistaja Fortum ei ole omasta mielestään velvollinen voimalan rakentamiseen. Fortum vetoaa kiertotalouden nousuun, mutta vähintään yhtä painava syy lienee tarjouksen edullisuus. Lounaisen Suomen hankintarengas kertoi toukokuussa valmistelevansa oikeudellisia toimenpiteitä Fortumia vastaan, mutta ainakaan toistaiseksi asia ei ole edennyt.

Lounaisessa Suomessa ei ole tällä hetkellä jätteiden hyödyntämisratkaisua, ja jätettä kuljetetaan jätteenpolttolaitoksiin Vantaalle, Riihimäelle, Vaasaan ja Tukholmaan.
Väliaikaisjärjestely on kallis. Itse jäterallin lisäksi kustannukseksi voi laskea menetetyn lämmön- ja sähköntuotannon. Kun Turun Orikedon jätevoimalan toiminta loppui vuonna 2014, sen lämmöntuotanto korvautui pääosin kivihiilellä tuotetulla energialla.

Jätevoimala olisi edullisin ratkaisu jäteongelmaan, mutta jätteenpoltto on osin ristiriidassa jätepolitiikan kierrätystä korostavien tavoitteiden kanssa. Salon uusi kaupunginjohtaja Lauri Inna onkin kuvaillut jätevoimalahankkeen olevan nyt muutakin kuin jätteenpolttoa. Korvenmäen kiertotalouspuisto toisi kierrätyksen vahvemmin mukaan.
Onpa uusi malli enemmän tai vähemmän polttoon tukeutuva, ratkaisuja tarvitaan pikaisesti. Jäterallin jatkuessa lasku kasvaa, ja jätteet päätyvät joka tapauksessa polttoon muualle.

6 vastausta: Jätteidenkäsittely tarvitsee ratkaisun

 • Kun itse aloin lajitella muovit, roskikseen päätyvän sekajätteen määrä putosi olemattoman pieneksi. Jotenkin vain tuntuu siltä, että tältä pohjalta kestävää ratkaisua kannattaisi etsiä massiivisen polttolaitoksen sijaan.

  • Molempia kyllä tarvitaan tasapainoisesti sekä polttoa että kierrätystä. Maassamme tulee kuitenkin sellaistakin jätettä, jota ei ole mahdollista välttää eikä kierrättää: Hygieniatuotteet, pesemättömäksi likaantuneet ja huonolaatuiset kuidut, muovit jne. Jätteenpoltto on vähän kuin ihmisen maksa ja munuaiset, tuhoaa ja loppu käsittelee ne aineet turvallisesti, joita elimistö ei enää pysty hyödyntämään kierroissaan.

 • Toivottavasti kiertotalouspuistoksi nimetty projekti on myös taloudellisesti toimiva ilman maksujen korotuksia. Lain perusteella monopolilaitos estää reilun kilpailutuksen kotitalousjätteestä. Hajut ovat yhteiset.

  Korvenmäkihän ei ole koskaan ollut kaatopaikka, vaan jätteenkäsittelylaitos. Siellä ei pitänyt olla esim. lokkiongelmia eikä jyrsijöitä. Sattumaltako Ylisjärvellä on välillä satojen lokkien parvia. Entä millä elävät alueella partioivat ketut?

  Jos valtioenemmistöinen Fortum on hylännyt hankkeen, niin mihin perustuvat laskelmat kuvitellun laitoksen erinomaisista tuotoista. Kuka takaa kymmenet miljoonat, jotka laitoksen pystyttäminen maksaa. Löydetäänkö osaava organisaatio pystyttämään tuleva laitos niin, ettei ajauduta ongelmiin kuten monessa vastaavassa projektissa.

  Hajuhaittoihin ei ainakaan auta, vaikka käynnistettäisiin montakin oikeusprosessia. Kannattaisiko perustaa kunnallinen osakeyhtiö, jonka tietoja ei saa julkistaa liikesalaisuuksiin vedoten?

 • Jätteitä kuljetetaan Länsi-Suomesta nyt useaan paikkaan, ja sitä kauhistellaan, vaikka liiikenteen aiheuttamat ympäristövaikutukset jakautuvat nyt laajalle alueelle. Ajatellaanpa käänteisesti, jos Saloon rakennettaisiin jätteenpolttolaitos, niin kaikki nuo kymmenet rekat ympäri Suomea, joka päivä, vuosikymmeniksi, tulisivatkin sitten Saloon saastuttamaan ympäristöä.

  Huomattavaa on myös, että suuri osa rekoista joutusi pysähtymään liikenteen vuoksi ylämäkeen uuden Mahtinaisentien ja vanhan Helsingintien T-risteykseen. Siitä kun sitten lähdetään kaasuttamaan pysähdyksistä kohti Korvenmäkeä, niin johan on ilma sakeanaan pakokaasuja.

  Kaiken lisäksi en ollenkaan usko, että Lounais-Suomen jätehuollollla on sellaista tietämystä nykyaikaisen jätteenpolton rakentamisesta, että sen varaan voidaan lähteä rakentamaan laitosta. Korvenmäellä kannattaa nyt keskittyä olemassa olevaan jätevuoreen ja sen ongelmiin – parannettavaa riittää kosolti silläkin sektorilla vielä vuosiksi.

 • Jos siihen Korvenmäen kupeeseen jotain perustetaan, niin sen täytyy olla ydinajatukseltaan kiertotalouteen perustuva laitos, jonka suuri pyrkimys on ottaa jätevirroista kaikki mahdollinen raaka-aineeksi kelpaava jae talteen ja vasta se vihonviimeinen epäkelpo jae viedään polttouuniin.

  Fortumilla on mitä ilmeisimmin niin paljon osaamista, että he tietävät EU-lainsäädännön nykytilan ja tulevaisuuden muutokset, että se on osannut tehdä fiksun päätöksen. Lounais-Suomen jätehuolto tekee päätöksen mutu-tuntumalla ja voimakkaalla poliittisella ohjauksella, mitkä asiat tuskin ovat veronmaksajien edun mukaisia.

  Jos nyt kuitenkin ajatte sitä polttovaihtoehtoa, niin älkää nyt viestinnässä käyttäkö termiä jätteenpolttolaitos, joka mielletään imagoltaan negatiiviseksi.

 • Lounais-Suomen Jätehuolto aikoo ilmeisestikin ”lähettää hajuterveiset” ja ”puhdistetut” savukaasut koko Salon kaupungille, ajatelkaa, jätteenpolttolaitos mäen päälle n. 2km:n keskustasta. Päättäjät herätys.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto