Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Johaugin piina jatkuu – olympialaiset jäävät väliin

Norjalaisen huippuhiihtäjän Therese Johaugin dopingtapauksen käsittely jakaa mielipiteet. Urheilun välimiestuomioistuimen CAS:n tiistaina julkistama 18 kuukauden kilpailukielto tuomittiin Norjassa yleisesti oikeusmurhaksi. Muualla Johaugin nähdään selviytyneen hormonikärystään jopa onnekkaasti.
CAS venytti Norjan keskusurheilujärjestön määräämän kilpailukiellon 13 kuukaudesta 18:aan Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n valituksesta. Päätös perustuu edelleen Johaugin kertomukseen, jonka mukaan hän sai kehoonsa klostebolihormonia huuliinsa käyttämästään lääkevoiteesta.
FIS lokeroi jo valituksessaan tapauksen ”ei merkittäväksi laiminlyönniksi”, ja CAS vahvisti näkökannan tiistaina julkistamassaan päätöksessä. Ratkaisu yllätti CAS:n välimiehiin vuodesta 1995 kuuluneen varatuomari Olli Rausteen.
– Urheilija ei tässä tapauksessa tutkinut lääkeaineen pakkausta, ei lukenut tuoteselostetta, eikä verrannut lääkeainetta maailman antidopingtoimiston Wadan kiellettyjen aineiden listaan, Rauste paalutti tapauksen sääntöjen näkökulmasta.
– CAS vahvisti päätöksellään, ettei tässä ollut kyse urheilijan merkittävästä huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä. Se yllätti minut.
Päätös vaikeuttaa tulevien käryjen käsittelyä.
– Johaug ei jää ainoaksi, joka vetoaa tähän ”en vaan katsonut, enkä tiennyt, että aine on kielletty”. Tähän törmäämme jatkossa, Rauste harmitteli.

Väärä viesti urheilijan vastuusta

Hormonikäryjen rangaistusasteikossa Johaug meni toiseksi lievimpään kategoriaan. Rankin rangaistus olisi neljän vuoden kilpailukielto. Toiseksi kovin rangaistus on kaksi vuotta ja kolmannessa kategoriassa 12-24 kuukautta.
Johaugin 18 kuukauden kilpailukielto estää hänen osanottonsa ensi talven olympialaisiin ja alkavan kauden maailmancupiin, koska kilpailukielto päättyy 18. huhtikuuta. Käytännössä rangaistuksen vaikutus on lähes sama kuin 24 kuukauden rangaistuksessa.
Rauste korostaa tarkastelevansa ratkaisua nimenomaan sääntöjen näkökulmasta, koska käytännössä CAS:n päätös rajaa urheilijan velvollisuutta tarkistaa lääkepakkaus ja verrata sitä kiellettyjen aineiden luetteloon.
– Kun tätä ei katsottu merkittäväksi laiminlyönniksi, viesti on se, ettei se loppujen lopuksi olekaan tärkeätä.

CAS:lla saattaa olla julkaisematonta tietoa Johaugin tapauksesta

Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin pääsihteeri Harri Syväsalmi muistutti CAS:n päätöksen jälkeen, että välimiestuomioistuimen päättäjillä saattaa olla päätöksensä tukena myös edelleen julkistamatonta tietoa.
– CAS totesi päätöksessään, ettei urheilijalla ollut merkittävää tuottamusta asiassa. Tällöin rangaistusasteikko on Maailman antidopingsäännöstön mukaan 12-24 kuukautta. Päätös osuu puoliväliin tätä asteikkoa ja on perusteltavissa, Syväsalmi kommentoi päätöstä Suekin tiedotteessa.
– CAS:lla on ollut kaikki tarvittava tieto päätöksensä tueksi, ja sillä saattaa olla myös tietoja, joita ei ole esitelty julkisuudessa.
CAS julkisti Johaug-päätöksensä tyypillisesti niukoin perusteluin. Tuomioistuin voi perustella päätöstään laveammin urheilijan luvalla. Lisäselvitys on ollut tapana antaa noin kaksi viikkoa päätöksestä.
Johaug on korostanut toistuvasti haluaan käsitellä tapaus avoimesti.

http://www.suek.fi/153/-/asset_publisher/Fph5/content/urheilun-kansainvalinen-valimiestuomioistuin-pidensi-norjalaishiihtaja-therese-johaugin-toimintakieltoa?redirect=http%3A%2F%2Fwww.suek.fi%2F153%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_Fph5%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_pos%3D1%26p_p_col_count%3D2

STT

Kuvat:


Uutiset
STT
Arkisto