Kesä kaikilla

0

RAUNO SAARI. Jazzien Porista on kuoriutunut Suomen Almedalen. Kesäiselle viikolle on kaupunkiin kasaantunut politiikan, talouselämän ja median vahva edustus. Julkisuutta tulee olan takaa kuin takavuosina Seinäjoen Tangomarkkinoille.
Paneelikeskusteluja ja järjestöjen tapaamisia on laidasta laitaan. Paneelissa istujia ei käy kateeksi. Pitkän linjan kansanedustaja kuuluttaa raskasta osaansa. Kuusi paneelia on jo takana. Yksi pitäisi vielä kestää. Puhe kyllä kulkee ja kevennyksissä löytyy, mutta uutta sanomaa on niukalti. Tuskaa on toimittajillakin. Jotain pitää eteenpäin viestiä, mutta ota nyt kiinni tyhjästä höpinästä.
Jossain tapaamisessa järjestäjiä ja panelisteja on saman verran kuin kuulijoita. Porin Areenan väitetään nyt olevan paikka, jossa kansakunnan johtohenkilöt kohtaavat tavallisen kansalaisen. Väite on totta, jos kohtaaminen on kävelyä ohitse tai mahdollinen kaukohavainto. Puhe Porista lobbareiden kesäparatiisina on kauniisti sanottuna liioittelua.

Turvallisuuspolitiikka on takuuvarma keskustelun aihe. Sitä se oli Almedalenissakin. Siellä puolustusvoimain komentaja vakuutteli Ruotsin vahvistuvaa puolustusta. Ei puhunut vuodesta 1820 noudatetusta puolueettomuuspolitiikasta, josta Ruotsi ei hevin luovu. Esillä oli Gotlannin saaren sotilaallinen vahvistaminen ja asevelvollisuuden palauttaminen.
Kesäjutuksi komentajan puhe menee, kun tietää Gotlantiin sijoitettavan joukon olevan komppanian luokkaa ja koulutettavia asevelvollisia tulevan 3 000–4 000 ikäluokasta. Pääministeri Stefan Löfven ei ehtinyt tuollaisia juttuja kuuntelemaan.
Meillä Ukrainan ja Itämeren jännite ei enää kanna polemiikkiin. Lentokone- ja laivahankinnoistakaan ei johtavilta poliitikoilta irtoa muuta kuin nyökytyksiä. Onneksi alan konsultit kehittelevät erilaisia hybridiuhkia. Kertovat pahoista voimista, jotka suoltavat vääriä uutisia, vaikuttavat mielipiteisiin, lamaannuttavat sähköverkot ja uhkaavat jopa säästöjäsi.
Sosiaali- ja terveydenhoidon uudistus on toinen kestoaihe. Sitä se oli Porissakin. Ministeri Juha Rehula (kesk.) lupasi vielä juhannusviikolla, että 1. tammikuuta 2019 on suurten mullistusten päivä, jonka kansalaiset tulevat huomaamaan. Perustuslakivaliokunta muutti ministerin tuomiopäivän. Niinpä aurinko nousee silloinkin. Päivä on vaan kukonaskeleen edellistä pitempi.
Sote-keskustelussa tuore ministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi, ettei kerro oikeastaan mitään, koska on vasta ensimmäistä päivää ministerinä. Ministerillä on kyllä sisäpiiritieto soten eri vaiheista. Hän on ollut puolueen, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä Tyks-piirin sote-valmistelussa keskeisesti mukana.

Mutta mitäpä ikäviä asioita kertaamaan. Jotain ajasta kertoo, että ministerin työ käynnistetään tällaisessa hömppäfestivaalissa.
Porin kaupungille, Areenalle, jazzille ja maakunnan tyynnä kyntävälle kansalle kaikesta huolimatta iloa ja menestystä. Kesä on lyhyt, eikä sitä pidä pilata pahoilla puheilla.
Yhtä riemullista kuin olla Porissa, on iloita paikallisessa kesäteatterissa tai konsertissa, tanssia humppaa, heittää saapasta tai uida nakuna.
Onni yksillä!

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva entinen maaherra.