Minna Nikkasella on kova urakka tavoitteessaan yltää perjantaina naisten seiväshypyn MM-finaaliin

0

Minna Nikkasella on edessään haastava urakka perjantai-iltana. Someron Esan seiväshyppääjä kilpailee heti Lontoon MM-yleisurheilun ensimmäisenä kisapäivänä ja toivoo, että hän pääsisi areenalle vielä sunnuntaina.

Perjantai-illan karsintakilpailu tulee olemaan erittäin kova, sillä naisten seiväshypyn taso on laajentunut viimeisimmän kymmenen vuoden aikana hurjasti. Peräti 17 MM-kisaan osallistuvaa urheilijaa on ylittänyt riman kuluvalla ulkoratakaudella vähintään korkeudesta 461. Nikkasen ulkorataennätys on 460, ja loppukilpailuun kelpuutetaan 12 hyppääjää.

Karsintaraja on juuri Nikkasen ennätyskorkeus 460. Sen selvittämällä loppukilpailupaikka on varma. Somerolaisen ulkoratakauden paras tulos on kuitenkin 445, joten venymistä finaalipaikkaan vaaditaan joka tapauksessa. Hallikaudella hän ylsi kahdesti tulokseen

Viime vuonna Rion olympialaisissa Nikkanen putosi täpärääkin täpärämmin finaalista oltuaan karsinnan 13:s. Tuolloin hän ylitti 455 mutta pudotti riman aiemmissa yrityksissä liian monta kertaa.

Mikäli kilpailuolosuhteet Lontoossa ovat edes jossain määrin suosiolliset, tarvitaan loppukilpailuun sielläkin vähintään 455. Jopa karsintaraja saattaa olla pakko hypätä.

29-vuotiaasta Minna Nikkasesta on kehittynyt uran aikana todella luotettava arvokisahyppääjä. Hän on lähes poikkeuksetta onnistunut tekemään vähintään kauden parhaita suorituksiaan, välillä ennätyksiäänkin, kovimmissa paikoissa. Näin tapahtui esimerkiksi kaksi vuotta sitten Pekingissä, jossa Nikkanen selviytyi ensimmäistä kertaa MM-loppukilpailuun ja sijoittui siellä kymmenenneksi.

Ulkoratojen EM-kisoissa paras sijoitus on toistaiseksi seitsemäs, halli-EM-kisoissa neljäs.

Minna Nikkasella on jo kymmenen vuoden kokemus aikuisten arvokisoista.