Niinistö: Suomi tekee kaikkensa rauhan säilyttämiseksi Itämerellä – Trump: Venäjä kunnioittaa Suomea paljon

0

Presidentti Sauli Niinistö sanoo, ettei Suomi näe itseään neuvonantajana Yhdysvaltain ja Venäjän suhteissa, mutta tekee kaikkensa rauhan säilyttämiseksi ja tekee niin myös Itämeren alueella. Media kysyi Niinistöltä Washingtonissa, mitä neuvoja Suomi antaisi Venäjän kanssa toimimiseen sen jälkeen, kun Niinistö tapasi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Washingtonissa.
Niinistön mukaan on tärkeää varmistaa, ettei vahinkoja tapahdu, kun Itämeren alueella pidetään sotaharjoituksia. Tästä syystä dialogi on tärkeää Naton ja Venäjän välillä, Niinistö sanoo.
Trump puolestaan vakuutti Yhdysvaltain pitävän Itämeren aluetta hyvin tärkeänä ja Yhdysvaltain olevan ”hyvin suojeleva” aluetta kohtaan.
– Toivon parempia suhteita Venäjään ja uskon, että ne ovat mahdolliset. Venäjä kunnioittaa Suomea paljon, Trump sanoi.
Trump vastasi median kysymykseen Yhdysvaltain mahdollisesta avusta Suomelle, mikäli Suomen ja Venäjän suhteet kärjistyisivät, toivovansa ettei niin koskaan käy. Trump muistutti myös, että Suomi ostaa Yhdysvalloilta paljon sotilaskalustoa.
Trump totesi, että Suomella on suhteellisesti yksi maailman suurimmista armeijoista ja sanoi, että Suomea kunnioitetaan sekä sotilaallisesti että muutoin.
Trump ja Niinistö pitivät myöhään illalla yhteisen tiedotustilaisuutensa Washingtonissa.

Trump otti osaa Turun puukotusiskun takia

Presidentti Trump aloitti tiedotustilaisuuden ottamalla osaa hurrikaani Harveyn tuhoista kärsineiden kokemuksien puolesta.
Sen jälkeen Trump esitti osanottonsa Turun puukotusiskun takia. Trump sanoi USA:n seisovan Suomen rinnalla terrorismia vastaan ja kiitti Suomen avusta Afganistanissa ja Irakissa. Sen jälkeen hän onnitteli Suomea itsenäisyyden satavuotisjuhlan johdosta.
Presidentti Niinistö puolestaan pahoitteli Harvey-hurrikaanin aiheuttamaa tuhoa ja sanoi suomalaisten ajatusten olevan Texasissa myrskyn uhrien luona. Hän kiitti presidenttiä Trumpia onnistuneista keskusteluista.
– Puhuimme monista aiheista, pääteema oli turvallisuus, Niinistö sanoi.
Presidentti Trump kertoi, että Yhdysvallat lahjoittaa puoli miljoonaa dollaria Suomen ja Yhdysvaltain väliseen Fulbright-vaihto-ohjelmaan.
Ennen lehdistötilaisuutta presidentit kävivät vajaan tunnin ajaan kahdenkeskisiä keskusteluja.

”Rakastamme suomalaisia”

Tapaaminen alkoi perinteiseen tapaan kättelyillä. Presidentit tervehtivät toisiaan jämäkällä kädenpuristuksella Niinistön astuttua ulos autostaan. Hetkeä myöhemmin he tervehtivät toisiaan pidemmin toimittajien läsnä ollessa Yhdysvaltain presidentin virkahuoneessa.
Toimistossa istuessaan he kättelivät uudemman kerran lyhyen rauhallisesti.
Trump aloitti puheenvuoronsa harmittelemalla sitä, että Yhdysvalloilla on Suomen kanssa kauppavajetta. Trump puhuu usein Yhdysvaltojen ja muiden maiden suhdetta eritellessään kauppavajeesta, jota hän pitää lähtökohtaisesti huonona asiana.
Suomalaistoimittajan kysyessä presidentin terveisiä suomalaisille Trump vastasi ylitsevuotavaan tapaansa.
– Rakastamme suomalaisia, hän hehkutti.
Hän oli otettu siitä, että presidentti Niinistö oli muistanut hänen vierailleen Suomessa 1990-luvulla.
– Olin kuuluisa jo 90-luvulla, Trump hymyili.
Alkuperäisen aikataulun mukaan presidenttien oli määrä tavata Valkoisessa talossa vasta huomenna tiistaina, mutta tapaaminen aikaistui Trumpin Texasin vierailun takia.
Trump vierailee huomenna Texasissa tuhoisan Harvey-myrskyn takia.

STT

Kuvat: