Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Niinistö Uudessakaupungissa: Salon pitäisi saada esimerkkiä Ugista

Presidentti Niinistö vieraili keskiviikkona Uudessakaupungissa.

Presidentti Sauli Niinistö nosti esiin vanhan kotikaupunkinsa vieraillessaan keskiviikkona Uudessakaupungissa. Niinistö toivoi puheessaan, että Salo saisi esimerkkiä Uudenkaupungin talouskasvusta.

– Valitettavasti siellä (Salossa) ollaan edelleenkin kuopan pohjalla, mutta ylöspäin tullaan varmasti sielläkin. Kunhan vaan saavat teiltä vähän esimerkkiä, puhui Niinistö.

Presidentti tapasi kansalaisia ja piti lyhyen puheen puoliltapäivin Uudenkaupungin Pakkahuoneen torilla. Sitä ennen hän oli vieraillut Valmet Automotiven autotehtaalla.

Niinistö huomautti myös Uudenkaupungin olleen pohjalla, mutta jaksaneensa taistella itsensä sieltä ylös. Samaa hän toivoi Salolle.

– Se, että Suomi menestyy niin kilpailulla ja teknisesti kehittyvällä alalla (autoteollisuudessa), se on upea saavutus. Se rohkaisee meitä kaikkia suomalaisia. Kyllä me osaamme, kun me omistaudumme – ja sitä me näimme tuolla (auto)tehtaalla.

Niinistön kierros päättyi iltapäivällä tutustumiseen Raisio Oyj:n bioenergialaitokseen.

 

 

10 vastausta: Niinistö Uudessakaupungissa: Salon pitäisi saada esimerkkiä Ugista

 • Btw, Salo on tuon esimerkin juuri kokenut ja nyt ollaan lopultakin oikeammalla tiellä.

 • Heh, Uudenkaupungin autotehdas on kokoonpanotehdas. Odottakaahan, kun robotiikka ja automaatio pääsee todella vauhtiin, niin silloin logistiikkakustannukset määräävät tuotantolaitosten sijainnin. Ei niitä silloin kannata enää kaukana markkinoilta Suomessa tehdä. Tuolloin kokoonpanotehtaan oikea paikka on esim. Saksassa.

  Uudenkaupungin autoja ei Suomessa suunnitella, vaan Saksassa. Yhtään auton osaa ei Suomesta toimiteta Uutenkaupunkiin.

  Tulevista presidentin vaaleista. Muistakaa kunnioittaa ja vaalia Suomen demokratiaa. On hyvin tärkeää, että puolueet asettavat omia ehdokkaita. Ei Niinistö ole yhtäkkiä muuttunut riippumattomaksi presidentiksi. Hän on edelleen kokoomuslainen. Edellinen presidentti yritti samaa fakea, mitä Niinistökin yrittää – olla koko kansan presidentti. Nyt Halonen saarnaa SDP:n propagandaa. Samaa tekee Niinistökin, kun se aika koittaa Kokoomuksen puolesta.

  Jos olet persu, niin äänestä eka kierroksella Huhtasaarta tai jos olet vihreä, niin äänestä Haavistoa jne. Toisella kierroksella äänestät sitten omasta mielestäsi sitä parempaa niistä kahdesta jatkoon päässeestä. On suorastaan hullua, jos SDP :läinen äänestää eka kierroksella kokoomuslaista Niinistöä ja kokoomus sen jälkeen retostelee, että heidän kannatuksensa on noussut huikeasti.

  • Se on tuotteen rakenteesta kiinni, kannattaako automatisoida. Nokiassa oli vain yksi malli, joka kasattiin pelkillä roboteilla, 1610. Automatisointi vaikuttaa olennaisesti tuotteen rakenteeseen, vain tietyistä suunnista tulevat kokoonpanoliikkeet ovat sallittuja eikä robotti esim. osaa siirtää asennuksen tiellä olevaa johtonippua sivuun.

   Totta kai myös kustannusrakenne vaikuttaa, voi olla ettei Dustereita kannattaisi Suomessa kasata, mutta Mersulla katetta on enemmän. Myös tarvittavan käsityön määrä suhteessa koko tuotteen kustannukseen vaikuttaa. Sen vuoksi Nokiassa todettiin, ettei kilpailukykyisiä tuotteita voitu kasata pelkillä roboteilla.

   Ugin riski on edelleen asiakas. Jos ainoa asiakas vetää tuotteensa pois, niin Ugissa on jälleen paljon työttömiä. Toki autotehdas on kehittämässä myös omaa sähköautoteknologiaa ja rekrytoinut sinne entisiä nokialaisiakin, mutta tuon tekniikan tuotteistaminen on vielä jonkin matkan päässä.

  • Missähän päin maailmaa on viimeiseen sataan vuoteen ollut autotehdas, jossa pläkkärit takovat peltejä ja valimossa valetaan osia? Kaikki autotehtaat ovat kokoonpanotehtaita ja niihin tulee osia pitkin maailmaa, Suomestakin laseja, johtosarjoja, tukivarsia, akseleita jne.. Valmet Automotive muuten toimittaa esim. Lamborghinille rättikattoja ja nykyään Suomesta viedään enemmän autoja Saksaan kuin sieltä tuodaan, niin kappaleissa kuin arvossakin.

 • Vähättelevä kommentti Saloa kohtaan presidentiltä, joka tuskin tietää ruohonjuuritasolla tämän kaupungin kasvua tukevista toimenpiteisstä detaljeja. Millä tapaa salolaisten pitäisi ottaa esimerkkiä Uudestakaupungista? Pyrkiä haalimaan itselleen yksittäisiä suuria yritystoimijoita, jotka voivat maailmantalouden tilanteen mukaan vaihtaa paikkakuntaa tai maata ja aiheuttaa jälleen uuden romahduksen?

  Vahva perusta löytyy kärsivällisestä tekemisestä siinä ympäristössä, johon voi itse vaikuttaa. Salossa on monta pientä puroa, joista kasvaa vielä kauniisti virtaava joki. Rohjetaan yrittää ja tehdä sitä mihin on tahtoa, ja jätetään tällaiset kommentit omaan arvoonsa.

 • Takavuosina Uudestakaupungissa sekä telakka että autotehdas pistivät ihmisiä lähes samanaikaisesti ulos.
  Selvisivät kuitenkin.

  Muistaa kannattaa että kokoonpanotehdas Nokiankin tuotanto oli. Ei sen kummempaa kuin osat kasaan. Eivätkä ne kaikki osatkaan olleet vissiin suomalaisten suunnittelemia,

  Eli kyllä Uudenkaupungin tarina -ja sittenmmin myös Rauman- kelpaavat esimerkiksi noususta

  • Väärin Maijaseni. Mobira, Nokia mobile phones oli aivan eri tasolla kuin Uudenkaupungin autotehdas. Salossa tehtiin hyvin paljon tuotekehitystä, suunnittelua ja testausta tuotannon ohella. Tätä osaamista ei Uudessakaupungissa ole, vaan osittain automatisoitua kokoonpanoa saksalaisten ohjeistuksella ja suunnitelmilla.

 • Niinistö näkee tilanteen hyvin, ei Salo vielä ole lähtenyt nousuun Nokian romahduksen jälkeen. Toki autotehtaaseenkin liittyy omat riskinsä, mutta toisaalta autoteollisuus on nyt kovassa murroksessa, joustavasti ja nopeasti uuden mallin pitkälle automatisoitujen tuotantolinjojen rakentaminen on Ukin tehtaalle selvä kilpailuetu. Salon IoT-keskus ei vielä ole mistään merkittävästä kertonut, ollaan aika lähtökuopissa. Ja Salon asukasluku on selvässä laskussa. Hyvä on valaa usko, mutta hyvä on myös tunnustaa tosiasiat.

 • Kiitos Sauli! Jospa presidentin kommentti vihdoinkin aukaisisi Salon päättäjien silmät ja ruvettaisiin ihan oikeasti tekemään jotakin konkreettista. Täällä on hukattu jo useampi vuosi aikaa, kun ollaan tavoiteltu kuuta taivaalta. Ja nyt sitten pistettiin huima summa rahaa seiniin, ja edelleen selkeä elinkeinojen monipuolistamisprojekti puuttuu.

  Tehkää nopeasti uudistettu realistinen elinkeinostrategia tälle kaupungille. Salossahan osataan vaikka mitä, mutta tarvitaan joku asiansa osaava taho, joka törmäyttää nämä osaamiset niin, että niitä sopivasti (ja sopimattomasti) yhdistelemällä syntyy jotakin ihan uutta. Hyperlooppi ei ole sellainen.

 • Ai salolaisten pitäisi pyrkiä yhden suuren ulkomaisen yrityksen alihankkijaksi? Siihen firmaan sitten kaikki kaupunkilaiset. Ja mitä sitten, kun tuon yhden kanssa tehty alihankintasopimus päättyy? Onneksi Salossa on opittu lähihistoriasta ja pyritään nyt vähän laajempaan pohjaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto