Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Pence rauhoitteli Baltian maita

Samaan aikaan kun Venäjän presidentti Vladimir Putin juhli Pietarissa suurta laivastoparaatia, Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence lensi Tallinnaan tapaamaan Baltian maiden johtajia. Korkean tason vierailu osui sopivasti juuri samaan päivään, kun Venäjä esitteli sotilasmahtiaan.
Varapresidentti Pencen vierailun syy oli toki aivan muu kuin Venäjän laivastoparaati. Baltian maat ovat olleet huolissaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Nato-lausunnoista. Viesteistä on saanut helposti sen vaikutelman, että Yhdysvallat ei välttämättä ole sitoutunut kaikkien Nato-maiden puolustamiseen.

Presidentti Trump on vaatinut Naton jäsenmaita kantamaan oman vastuunsa puolustusmenoista. Samassa yhteydessä hän on vihjaillut, että Yhdysvallat ei välttämättä tule apuun, jos jäsenmaa ei ole noudattanut Natossa sovittua maksuosuutta.
Lausunnot ovat herättäneet huolta Yhdysvaltojen sitoutumisesta Natoon. Erityisen tärkeä Yhdysvaltojen tuki on Baltian maille, joilla on tuoreessa muistissa vaikeat vuosikymmenet Neuvostoliiton hallinnassa. Vapauduttuaan Baltian maat rakensivat oman puolustuksensa vahvasti Naton varaan.

Varapresidentin matkan päätarkoitus olikin rauhoitella Baltian maiden johtoa. Pence vakuutteli Yhdysvaltain liittolaisuutta ja kehui Baltian maiden panostuksia maanpuolustukseen.
Pencen mukaan presidentti Donald Trump lähetti terveisiä, että Yhdysvallat seisoo Baltian maiden rinnalla. Juuri tällaista selväsanaista viestiä Baltiassa toivottiinkin.
Nato on keskeisessä roolissa Pencen matkalla. Viron lisäksi Pence vierailee Montenegrossa ja Georgiassa. Montenegro aloitti Nato-jäsenyyden kesäkuun alussa, kun taas Georgia vielä tavoittelee jäsenyyttä.

Varapresidentti Mike Pencen asema on korostunut samaa tahtia kuin presidentti Donald Trump kompuroi kohusta toiseen.
Presidentin yllättävät sanomiset ja tekemiset eivät ole vielä aiheuttaneet vakavaa uhkaa hänen asemalleen. Sellaiseksi voi kuitenkin nousta tutkinta presidentinvaalien Venäjä-kytköksistä. Jos tilanne kärjistyy, varapresidentti Pence saattaa nousta sujuvasti valtaan.

1 vastaus: Pence rauhoitteli Baltian maita

  • Presidentti Donald Trumpin pyörremyrskynomainen toiminta twiittauksineen ei herätä luottamusta maailmalla, eikä varmastikaan Baltiassa, jotka ovat heittäytyneet Naton oletetun suojelun varaan – ehkä realististen vaihtoehtojen puutteenkin takia.

    Trump on rapauttanut harkitsemattomilla puheillaan tämän luottamuksen pohjaa ja samalla vähentänyt Yhdysvaltain vaikutusvaltaa maailmalla. Ellei isoon suojelijaan voi luottaa, on tietysti järkevää alkaa pohtimaan muita vaihtoehtoja maailmalta.

    Näin tehdään analyyseissä kaikissa maissa. Niin myös niissä maissa, joilla on pyrkimyksiä vahvistaa kansainvälistä asemaansa suurvaltana. Trump ei tunnu ymmärtävän tätä, ja siksi Pence on lähetetty korjailemaan Trumpin aiheuttamaa hämmennystä Yhdysvaltain puolesta. Vaikka hän päällisin puolin näyttäisi onnistuvan siinä, epäilyksen varjo jää elämään pitkiksi ajoiksi.

    Eräs vaihtoehto olisi vaihtaa presidenttien virka-asemaa päittäin, mutta se ei taida onnistua laillisuuden nimissä. Samaan aikaan Kiina hieroo käsiään jo Aasian mahtina, vieno, mutta tyytyväinen hymy huulillaan. ”Go Donald. go! Let’s make China great again.”

    No, aika näyttää, mihin tämä yhden miehen show tulee päättymään. Mutta varmasti lausetta ”you are fired” tullaan kuulemaan useammin, kuin yhden kerran. Sen vihoviimeisen kerran.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto