Presidenteillä sopuisa tapaaminen

0

Yllätyksiä ei nähty tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tapaamisessa. Kahden päämiehen kohtaamisesta välittyi sopuisa, jopa hyväntuulinen kuva.
Tapaamisen merkitystä korostaa, että Trump halusi tavata Niinistön, vaikka samaan aikaan Yhdysvaltoja riepottelivat poikkeuksellisen rajut myrskytuhot ja tulvat.

Presidentti Donald Trumpilta on totuttu kuulemaan räväköitä lausuntoja. Mitään sellaista ei nyt nähty.
Presidenttien kiinnostuksen kohteet ja painotukset olivat toki erilaisia. Siinä missä Niinistö puhui Euroopan ja Yhdysvaltain välisistä transatlanttisista suhteista, Trump korosti terrorismin vastaista taistelua Afganistanissa ja Irakissa. Niinistön esille nostamat arktisen alueen ympäristöhuolet eivät herättäneet innostusta Trumpissa.
Presidentti Trumpin halu tehdä diilejä tuli esille tässäkin tapaamisessa. Trump totesi, että kauppasuhteissa Suomi on tällä hetkellä saavana osapuolena. Niinistö muistutti, että suomalaisyritykset ovat innokkaampia investoimaan Yhdysvalloissa kuin amerikkalaiset yritykset Suomessa.
Diili-innokkuus saattoi vaikuttaa myös Trumpin hävittäjälausuntoon, kun hän kehui Suomen olevan ostamassa uusia F18-hävittäjiä Yhdysvalloista. Todellisuudessa hävittäjäkaupoista on tarkoitus päättää vasta vuonna 2021.

Suomalaisille tärkein kysymys on Venäjän uhka. Presidentti Trumpilta kysyttiin, miten Yhdysvallat toimisi, jos tilanne eskaloituisi. Trump lupasi, että Yhdysvallat on valmis suojelemaan ja auttamaan Suomea ja muita Itämeren maita.
Tarkkaan ottaen Trump ei luvannut puolustaa Suomea. Lupaus avusta ja suojelusta on kuitenkin selkeä osoitus Yhdysvaltojen tuesta.

Presidentti Sauli Niinistö varoi viisaasti ottamasta neuvonantajan roolia Venäjän-suhteissa, vaan korosti Suomen pyrkivän toimimaan Itämeren rauhan puolesta.
Presidentti Trump onnitteli kiittelevin sanoin satavuotiasta Suomea. Vastaavaa julkista onnittelua odotettiin turhaan Venäjän presidentti Vladimir Putinilta, kun hän vieraili kesällä Suomessa.