Rokotus suojaa

0

Yli 14 000 eurooppalaista on saanut tuhkarokon puolentoista vuoden aikana. Tapaukset lisääntyivät Euroopassa kesällä ja tartuntoja todettiin myös Suomessa, jossa tuhkarokkorokotukset aloitettiin vuonna 1975. Vuodesta 1982 lähtien suoja on annettu kansalliseen rokotusohjelmaan liitetyllä MPR-rokotteella, joka estää myös vihurirokon ja sikotaudin. Aina suoja ei ole sataprosenttinen, sillä kesällä Italiassa sairastuneet suomalaiset oli rokotettu lapsena. Rokotettujen tartunnat ovat kuitenkin harvinaisia ja ­oireet lievempiä kuin rokottamattomien.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi kansallisen rokotusohjelman kehittämistarpeita jatkuvasti. Rokotuksilla on saatu suoja monia tappavia tauteja vastaan. Niillä on kukistettu isorokko, tuberkuloosi ja polio. Tautien vastustaminen perustuu säännöllisestä ja kattavasta rokottamisesta syntyvään laumaimmuniteettiin.
Viattomalta kuulostava tuhkarokko tappoi vielä 60- ja 70-lukujen taitteessa keskimäärin kolme suomalaista vuodessa. Ennen rokotuksia lähes kaikki suomalaiset sairastivat taudin. Sairaudesta selvinneet saivat immuniteetin sitä vastaan.

Kansallisen rokotusohjelman rokotusten kattavuus on Suomessa erinomainen. Vuonna 2014 syntyneistä lapsista 99 prosenttia sai kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaavan viitosrokotussarjan, mutta tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen sai vain noin 95 prosenttia lapsista. Kattavuuden pitäisi olla yli 95 prosenttia, jotta helposti tarttuva tuhkarokko pysyisi poissa.

Narkolepsiaa aiheuttanut sikainfluenssarokote nosti epäilyjä rokotteita kohtaan. Vuoden 2009 sikainfluenssapandemian jälkeen lasten ja nuorten narkolepsiatapaukset lisääntyivät Suomessa. Lapsilta ei kuitenkaan pidä kieltää pitkään käytössä olleita ja turvalliseksi havaittuja rokotteita, jotka voivat pelastaa hengen. Aikuisenkin kannattaa tarkistaa rokotussuojansa ja esimerkiksi lomakohteensa tautitilanne. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset saa ilmaiseksi terveyskeskuksesta. Rokotus on halpa henkivakuutus.