Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Sipilä: Suomi on yhä yksi Euroopan turvallisimmista maista

Suomi on edelleen yksi Euroopan turvallisimmista maista, sanoo pääministeri Juha Sipilä. Teemme kaikkemme, että Suomi pysyy sellaisena, hän sanoo.
– Jos tämä rikosnimike vahvistuu, tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa tapahtuu tällainen terroriteko. Olemme pelänneet tätä ja varautuneet tähän, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa.
Hän myös tuomitsi väkivallan jyrkästi.
Viranomaisten toimintaa Sipilä kiitteli. Poliisin mukaan tekijä saatiin kiinni kolmen minuutin kuluessa saadusta hälytyksestä.
Sipilä sanoi turkulaisten toimineen tilanteessa esimerkillisesti. Sivulliset muun muassa auttoivat haavoittuneita.
Sipilän mukaan presidentti Niinistö aikoo ottaa Turun tapahtumat esiin puoluejohtajien kanssa tapaamisessa syyskuun alussa.

Risikko: Yhteiskunta ei saa halvaantua

Turun isku ei tullut yllätyksenä, sanoo sisäministeri Paula Risikko (kok.). Risikon mukaan Suomi on osa niitä yhteiskuntia, joissa tällaisia tekoja tapahtuu.
Keskusrikospoliisi kertoi aiemmin tänään, että Turun joukkopuukotuksen tutkintanimikkeenä on kaksi terroristisessa tarkoituksessa tehtyä murhaa ja kahdeksan terroristisessa tarkoituksessa tehtyä murhan yritystä.
Risikko teroitti, että terrorismin tavoite on halvaannuttaa yhteiskuntaa. Sisäministerin mukaan peli on menetetty, jos nyt halvaannumme.
Risikko myös sanoi, että Turun tapahtumien kytköksiä selvitetään.
Tiedustelulainsäädännön saaminen voimaan mahdollisimman nopeasti olisi todella tärkeää, sanoo pääministeri Sipilä. Esitys tiedustelulaista tulee eduskunnan käsittelyyn syksyllä.
Sisäministeri Risikko sanoi, että viesteihin pitäisi päästä kiinni aikaisemmin. Risikon mukaan Suomi on tällä hetkellä muiden maiden tietojen varassa.
Tiedustelulakisuunnitelmat sallisivat viranomaisille muun muassa verkkotiedustelun, johon nykyisin ei ole valtuuksia. Tiedustelua voitaisiin tehdä Suomessa ja ulkomailla. Suojelupoliisin rooli muuttuisi yhä vahvemmin tiedusteluviranomaiseksi.
Tiedusteluvaltuuksien antaminen poliisille edellyttää muutoksia perustuslain viestisalaisuutta koskeviin säännöksiin. Perustuslain muuttaminen kiireellisesti eli yhden vaalikauden aikana vaatii eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön tuen.

STT

Kuvat:


Uutiset
STT
Arkisto