Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Trump: Pohjois-Korean Kim on alkanut kunnioittaa meitä

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mielestä hänen kova retoriikkansa Pohjois-Koreaa kohtaan on tuottamassa tulosta. Trumpin mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on alkanut kunnioittaa Yhdysvaltoja.
Maiden väliset suhteet kiristyivät viime kuussa, kun Pohjois-Korea teki kaksi mannertenvälisen ballistisen ohjuksen koetta ja ilmoitti yltävänsä ohjuksillaan koko Yhdysvaltain alueelle. Trump lupasi vastaavansa ”tulella ja raivolla”, jos Pohjois-Korea jatkaa Yhdysvaltojen uhkailua.
– Joidenkin mielestä se oli liian vahvasti sanottu. Mutta se ei ollut tarpeeksi vahvaa, Trump sanoi tiistaina kannattajilleen kampanjatyylisessä tapahtumassa Phoenixissä Arizonassa.
– Arvostan sitä tosiasiaa, että Kim Jong-un on uskoakseni alkanut kunnioittaa meitä. Ja ehkä, luultavasti ei, mutta ehkä siitä voi seurata jotakin positiivista.
Trumpin kanssa samoilla linjoilla oli ulkoministeri Rex Tillerson, joka ilmaisi aiemmin päivällä tyytyväisyytensä tilanteen kehitykseen.
– Olen mielissäni nähdessäni että hallitus Pjongjangissa on selvästi ilmaissut jonkinlaista pidättyväisyyttä, jollaista emme ole aiemmin nähneet, Tillerson sanoi.
Tillersonin mukaan neuvottelut Pohjois-Korean kanssa ovat mahdollisia lähitulevaisuudessa.
YK:n turvallisuusneuvosto asetti ohjuskokeiden jälkeen Pohjois-Korealle uusia, tiukempia pakotteita. Pohjois-Korea uhkasi laukaista ohjuksia Yhdysvalloille kuuluvan Guamin saaren lähistölle, mutta Kim ilmoitti myöhemmin viivyttävänsä näitä suunnitelmia ja katsovansa, mitä Trump tekee seuraavaksi.

Kiina: Pakotteet eivät edistä yhteistyötä

Kiinan mukaan Yhdysvaltojen tuoreet pakotteet kiinalaisyhtiöitä vastaan eivät auta maiden yhteistyötä Pohjois-Korean ydinohjelmaan liittyen.
Yhdysvaltain valtiovarainministeriö asetti eilen pakotteita kiinalaisia ja venäläisiä yhtiöitä ja henkilöitä vastaan, joita se syyttää Pohjois-Korean ydinohjelman tukemisesta. Pakotteet kohdistuvat muun muassa kiinalaisyhtiöihin, jotka Yhdysvaltojen mukaan ovat tuottaneet Pohjois-Korealle varoja ostamalla maasta hiiltä.
Presidentti Donald Trump on vaatinut Kiinaa tekemään enemmän Pohjois-Korean tilanteen ratkaisemiseksi.
– Yhdysvaltain toimet eivät edistä ongelman ratkaisemista eivätkä keskinäistä luottamusta ja yhteistyötä Kiinan kanssa, Kiinan ulkoministeriön edustaja Hua Chunying sanoi.
– Kehotamme Yhdysvaltoja lopettamaan tämän väärinteon ja korjaamaan tilanteen.
Hua sanoi myös, että tilanne Korean niemimaalla on osoittanut merkkejä laantumisesta, mutta on edelleen hyvin monimutkainen ja herkkä.
Hän kehotti jälleen Pohjois-Koreaa ja Yhdysvaltoja olemaan pidättyväisiä ja ryhtymään neuvotteluihin.

Trump aikoo yhä rakentaa muurin

Trump nosti Arizonassa jälleen esiin lupauksensa muurin rakentamisesta maansa Meksikon-vastaiselle rajalle. Presidentti vakuutti kannattajilleen, että muuri rakennetaan.
– Vaikka meidän täytyisi sulkea hallinto, me rakennamme muurin, Trump lupasi CNN:n mukaan.
Trump viittasi tällä todennäköisesti budjettikiistoihin, jotka voivat johtaa liittovaltion toimintojen väliaikaiseen lopettamiseen. Kongressi ei ole toistaiseksi myöntänyt rahoitusta Trumpin muurille, vaikka hän antoi siitä määräyksen tammikuussa aloitettuaan presidenttinä.
Trump hyökkäsi jälleen myös demokraatteja vastaan. Presidentin mukaan demokraatit vaarantavat amerikkalaisten turvallisuuden vastustamalla hänen rajavalvontahankkeitaan, kuten muuria.
Trump myös sanoi pitävänsä todennäköisenä, että Kanadan ja Meksikon kanssa 1990-luvulla solmittu vapaakauppasopimus Nafta puretaan jossakin vaiheessa.

http://edition.cnn.com/2017/08/22/politics/trump-phoenix-rally/index.html

STT

Kuvat:


Uutiset
STT
Arkisto