Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Tuhannet osoittivat mieltään rasismia vastaan Bostonissa – laajoilta väkivaltaisuuksilta vältyttiin

Yhdysvalloissa Bostonissa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään rasismia vastaan. Poliisin arvion mukaan marssiin osallistui ainakin 15 000 ihmistä.
Mielenosoitus oli ajoitettu samaan aikaan, kun äärioikeistolaisryhmien oli määrä osoittaa mieltään kaupungissa. Äärioikeiston mielenosoitus kuihtui kuitenkin muutaman kymmenen ihmisen kokoontumiseksi, jonka osanottajat poliisi ohjasi turvaan suuremman rasisminvastaisen mielenosoituksen läheisyydestä. Äärioikeistoryhmät olivat ilmoittaneet aikovansa protestoida sananvapauden puolesta.
Bostonin mielenilmauksissa ei leimahtanut samanlaisia väkivaltaisuuksia kuin Virginian Charlottesvillessä, jossa äärioikeiston mielenosoitukseen osallistunut mies ajoi lauantaina autolla kuoliaaksi vastamielenosoitukseen osallistuneen naisen. Charlottesvillen tapaus on nostattanut Yhdysvalloissa jälleen kiivaan keskustelun rasismista sekä äärioikeiston ja vasemmiston välisistä jännitteistä. Maan presidentti Donald Trump joutui laajan kritiikin kohteeksi sanottuaan, että valkoisten ylivaltaa kannattavat äärioikeistolaiset ja rasismia vastustaneet vastamielenosoittajat olivat yhtä lailla vastuussa Charlottesvillen väkivaltaisuuksista. Trump myös kuvaili osaa uusnatsi- ja rasistiryhmien mielenosoitukseen osallistuneista ”hienoiksi ihmisiksi”.

Noin 20 poliisin kanssa kahakoinutta pidätettiin

Jännittyneen ilmapiirin takia Bostonissa oli varauduttu mielenosoitusten mahdolliseen äitymiseen väkivaltaisiksi. Mielenosoituksia erottamaan oli varattu satoja poliiseja, osa mellakkavarustuksessa. Aseet mielenosoitusalueella oli kielletty ja paikalle ajettu raskaita ajoneuvoja estämään autojen ajaminen protestipaikalle.
Poliisi pidätti yksittäisissä kahakoissa noin parikymmentä mielenosoittajaa, jotka olivat ottaneet yhteen poliisin kanssa sen estäessä rasisminvastaisen mielenosoituksen protestoijia pääsemästä äärioikeistoprotestoijien lähelle.
Trump kiitteli tuoreeltaan Twitterissä poliisin toimintaa. Hän myös kuvaili Bostonissa pidätettyjä ”poliisinvastaisiksi agitaattoreiksi”.
– Hienoa työtä Bostonin poliisilta ja pormestari Marty Walshilta, Trump tviittasi.
Pormestari Walsh oli varoittanut mielenosoittajia etukäteen, ettei minkäänlaista väkivaltaa tai vandalismia sallita ja kehottanut protestoijia kokoontumana rauhanomaisesti.

STT

Kuvat:


Uutiset
STT
Arkisto