Höyryä ja nostalgiaa jälleen rautatieasemalla

0

Höyryveturi Ukko-Pekka saapuu jälleen Saloon perjantaina 15. syyskuuta. Edellisen kerran juna kävi Salossa viime helmikuussa ja tätä ennen joulukuussa.
Salosta voi tehdä myös lyhyen edestakaisen höyryjunamatkan perjantaina Paimioon, josta juna matkaa yöksi Turkuun. Saloon junan pitäisi tulla perjantaina Karjaalta kello 16.38 (ks. aikataulu: http://hoyryveturimatkat1009.fi/).
Lauantaina ajetaan kaksi junavuoroa Uutenkaupunkiin ja edelleen Hangonsaareen. Vuorojen välissä ajetaan edestakainen juna Piikkiön kautta Paimioon. Sunnuntaina käydään Kyrössä ja Naantalissa, ja toisen Kyrön-matkan jälkeen juna jatkaa Toijalaan ja Valkeakoskelle ja edelleen Kouvolaan.
Tätä tyyppiä rakennettiin kaiken kaikkiaan 22 kappaletta Lokomon ja Tampellan konepajoilla vuosina 1937-1957. Nykyisin on käyttökunnossa kaksi Ukko-Pekka Hr1 veturia: Ukko-Pekka 1009 ja lisäksi ajokunnossa on VR:n omistama numero 1021.
Junaa pidetään kunnossa ja liikennöidään puhtaasti talkoovoimin ja lipputuloilla, ilman julkista tukea. Junan kuljettajana toimii Turun Mikaelinseurakunnan johtava kanttori Marko Hakanpää. Höyryjuna Ukko-Pekan omistaa Höyryveturimatkat 1009 Oy, joka ylläpitää ja liikennöi historiallista junakalustoa.