Ylämenu
Menu
Uutiskirje

EU tiukkaa Unkaria, Puolaa ja Tshekkiä vihdoin yhteisen päätöksen taakse

EU-komissio vaatii Unkaria, Puolaa ja Tshekkiä pitämään kiinni sitoumuksestaan ottaa vastaan turvapaikanhakijoita Kreikasta ja Italiasta.
EU-maat sopivat muutama vuosi sitten turvapaikanhakijoiden siirtämisestä muihin EU-maihin Italiasta ja Kreikasta, koska maat olivat kuormittuneet maahanmuuttokriisistä kaikkein eniten. Puola, Unkari ja Tshekki ovat kuitenkin kieltäytyneet siirroista.
EU-tuomioistuimen tänään antama ratkaisu hylätä Unkarin ja Slovakian valitus siirtopäätöksestä ei herättänyt komissiossa voitonriemua. Maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulosin mukaan ratkaisun näkeminen voittona on komissiolle vieras ajatus.
– Ovi pysyy auki ja meidän pitäisi vakuuttaa kaikki jäsenmaat täyttämään velvoitteensa, Avramopoulos sanoi tiedotustilaisuudessa.
EU-komissio on uhannut viedä niskuroivat maat EU-tuomioistuimeen.
Suomi on täyttänyt lupauksensa lähes kokonaan.
Ohjelma päättyy noin kolmen viikon päästä, mutta Avramopoulos muistutti, ettei maiden velvoite pitää kiinni sitoumuksistaan pääty. Alkuperäinen päätös koski 120 000 turvapaikanhakijan siirtämistä, mutta vain 28 000 on siirretty.
Unkari ja Slovakia vetosivat valituksessaan siihen, että kaikkien EU-maiden olisi pitänyt yksimielisesti hyväksyä siirtoja koskeva päätös.

STT

Kuvat:


Uutiset
STT
Arkisto