Haavisto uskoo turvallisuusteemojen korostuvan presidentinvaalikampanjassa

0

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto uskoo, että turvallisuus- ja EU-teemat korostuvat tämänkertaisessa vaalikampanjassa kuuden vuoden takaiseen verrattuna.
Haavisto muistuttaa maailman turvallisuustilanteen muuttuneen paljon vuodesta 2012. Sen jälkeen Ukrainan sota on kiristänyt Venäjän ja lännen välejä huomattavasti ja myös lännessä siirryttiin uudenlaiseen epävarmuuden aikaan Donald Trumpin noustua Yhdysvaltain presidentiksi.
– Euroopan unioni turvallisuustoimijana kehittyy nopeasti ja selvästi myös tiivistyy Saksan ja Ranskan yhteistyönä. Nyt meidän pitää ottaa siihen kantaa, Haavisto sanoi kampanjansa avaustilaisuudessa Helsingissä.
Haavisto sanoi kannattavansa aktiivista EU-politiikkaa ja sitä, että Suomi on EU:n ytimessä vaikuttamassa unionin suuntaan. Haavisto sanoi myös toivovansa, että Suomi voisi olla avuksi idän ja lännen välien parantamisessa ja pitää Venäjän jonkinlaisen neuvotteluyhteyden päässä.
Vuoden 2012 vaaleissa Haavisto eteni toiselle kierrokselle. Hän on nytkin gallupeissa toiseksi suosituin ehdokas. Istuvan presidentin Sauli Niinistön suosio on kuitenkin ollut musertavan ylivoimaista. Viimeisimmässä Helsingin Sanomien gallupissa Niinistön kannatus oli 68 prosenttia.
– Kuusi vuotta sitten kaikki ehdokkaat olivat tiedossa aikaisemmin ja esimerkiksi kesä käytettiin jo aika paljon peitsien hiomiseen ja keskusteluun ehdokkaiden välillä. Nythän kampanja jää hyvin lyhyeksi. Demokratian kannalta menee aikaa ennen kuin ihmiset pääsevät perille, että mitä ehdokkaita on ja mitä teemoja käsitellään, Haavisto arvioi.
– Uskon, että istuvan presidentin lukemat tulevat vielä taivaallisista korkeuksista tänne meidän maallisten vaeltajien joukkoon.

STT

Kuvat: