Huolenaihe muuttui Märynummella

0
Märynummen koulun yläkoulurakennus poistuu käytöstä.

Sisäilmaongelmista kärsineen Märynummen koulun oppilaita ryhdytään kuljettamaan maanantaina Halikon kirkonkylään Armfeltin kouluun.
Bussikuljetukseen nousevat neljäs-, viides- ja kuudesluokkalaiset. Kyläkoulua käyneille lapsille muutos on suuri ja sopeutumista vaativa. Uusi koulurakennus ja uudet kaverit jännittävät varmasti monia lapsia.
Aikuisten näkökulmasta kätevästi järjestynyt väistötila mullistaa ainakin hetkellisesti lasten arjen.

Märynummella ollaan tyytyväisiä, kun opiskelu kyläkoulun heikkokuntoisemmassa rakennuksessa loppuu. Toive väistötiloista toteutui, muttei monen ajattelemassa muodossa. Kotikylän sijaan väistötila on viiden kilometrin päässä suuremman koulun yhteydessä.
Vanhempien edustajat kiirehtivätkin korostamaan väistötilaratkaisun väliaikaisuutta. Ratkaisu nosti esiin pelon, että kaupungin haluttomuus investoida väistötilaan lähellä koulua ilmenee jatkossa haluttomuutena investoida koulurakennusten korjaukseen.
Virkamiehet eivät ole vielä ottaneet kantaa siihen, miten Märynummen koulun korjauksessa edetään. Koko kaupungin kouluverkon selvitystyö on parhaillaan käynnissä.

Lokakuussa valmistuvaan Salon oppimisympäristöselvitykseen kohdistuu paljon paineita, odotuksia ja pelkojakin.
Paineita luo opetussuunnitelma, joka edellyttää kouluilta monipuolisempia työ- ja opetustapoja sekä suurempaa valinnaisuutta. Löytyykö jokaisesta koulusta resurssit, jotka takaavat lapsille mahdollisuuden opetussuunnitelman mukaiseen opiskeluun?
Kylien näkökulmasta tärkeitä ovat lyhyet etäisyydet ja elämä kylänraitilla. Koulu on arvostettu lähipalvelu, ja koulu palvelee usein opetusta laajemmin kylän yhteisöllisyyttä.
Salon jo eläkkeelle jäänyt apulaiskaupunginjohtaja Kai Saarimaa totesi viime töikseen, ettei Salon väestökehitys riitä ylläpitämään kaikkia nykyisiä kouluja. Oppimisympäristöselvityksen on otettava kantaa tähän näkemykseen.
Todennäköisesti edessä on jälleen vaikea keskustelu kouluverkon karsimisesta.