Hurrikaani vaati ensimmäiset kuolonuhrit Floridassa

0

Hurrikaani Irma on vaatinut ainakin kolmen ihmisen hengen Floridassa, kertovat paikalliset viranomaiset. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit saivat surmansa liikenneonnettomuuksissa.
Paikallinen sähköyhtiö kertoo, että Irma on katkonut sähköt jo liki 1,5 miljoonalta asiakkaalta Floridassa. Yhtiö kertoo myös sulkeensa toisen Turkey Pointissa sijaitsevan ydinvoimalansa reaktoreista. Sulkeminen onnistui ongelmitta.
Yli kuusi miljoonaa osavaltion asukasta on paennut myrskyä kodeistaan.
Ennen iskeytymistään Floridaan Irma vahvistui uudelleen kategorian neljä hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla. Myöhemmin illalla kategoria aleni kolmoseksi. Hurrikaanin kovimmat tuulet kiertävät hirmumyrskyn keskusta niin kutsuttuna pilvivallina, jonka sisälle jää heikkotuulinen myrskyn silmä.

Hurrikaani liikkuu hitaasti Florida Keysin saarten yli, minkä jälkeen sen reitillä ovat muun muassa Tampan ja Saint Petersburgin kaupungit Floridassa.
Irma on heikentynyt hurjimmasta voimastaan, jolla se runnoi Karibianmeren saaria, mutta hurrikaanin odotetaan edelleen tuovan mukanaan paljon tuhoa. Irma on nyt samassa myrskyluokassa kuin elokuun lopussa Texasiin paiskautunut hurrikaani Harvey.
Floridassa asuinalueita on autioitunut ja maanteitä ruuhkautunut ihmisten paetessa myrskyn tieltä.
Osa hätämajoituskeskuksista on täyttynyt, ja ihmisiä on jouduttu ohjaamaan muihin majoituskeskuksiin.
Yhdysvaltojen katastrofivirasto Fema on arvioinut, että miljoonat floridalaiset saattavat joutua pärjäämään sähköttä.

Hurrikaanin voima näkyy Boca Ratonissa Floridassa. Kuva: Lehtikuva/AFP/Marc Serota
Hurrikaanin voima näkyy Boca Ratonissa Floridassa. Kuva: Lehtikuva/AFP/Marc Serota