Hyvää riemuvuotta!

0

JUHA RUUSUVUORI. Kesää hallitseva puheenaihe on Suomessa ollut ilmasto. Meillä on saaristossa paistellut aurinko, mutta viileät tuulet ovat haitanneet aktiivista terassielämää. Mantereen puolella on sadellut enemmän, mutta sielläpä on sitten paremmin sienisatoa ja mustikoita.
Yleensä ottaen Suomen ilmoista ei kannattaisi kauheasti mäkättää. Olin kesällä viikon Skotlannissa, ja minun pitää myöntää, että meidän maamme kesäilmat ovat todella hyvät, olivat ne millaiset tahansa.

Yhtenä jatkuvana huolenaiheena Suomessa ovat opiskelijoiden pienet rahavarat. Vuosittain ihmetellään, miksei valtiomme jaa lisää ilmaista rahaa opiskelijoille. Silloin aina kummastelen, että ilmaista rahaa ylipäänsä jaetaan. Minun opiskeluaikoinani oli tapana tehdä töitä kukkaron kohentamiseksi. Ja voisihan joku yrittää hakea Euroopasta toisen valtion, joka jakaisi ilmaista rahaa isänmaan toivoille, tasapuolisesti.
Monet vanhemmat riehuvat mukamas huonon kouluruoan takia. Joidenkin mielestä juuri heidän jälkikasvulleen pitäisi räätälöidä yksilöllinen ruokavalio kaikenlaisten mahdollisten yliherkkyyksien takia. Ottamatta tähän kantaa voisin ihmetellä, mitkä maat maailmassa jakavat ilmaisia, terveellisiä aterioita koululaisille. Suomi ja Ruotsi, ja…?
Kaikki jotka päkisevät katujemme epäsiisteydestä voisivat tehdä opintomatkan muutamaan eurooppalaiseen suurkaupunkiin ja kummastella hetken kaikenlaisen muovijätteen määrää. Suomessa oli kaduilla siistiä jopa suuren laman aikaan kaksikymmentä vuotta sitten.
Meillä saa jokainen oikeuteen haastettu lakisääteisesti itselleen puolustusasianajajan, olipa rikos miten kaamea hyvänsä. Usein jopa ilmaiseksi. Kaikki pohjoismaista oikeusjärjestystä kritisoivat voivatkin tehdä opintomatkansa Venäjälle ja USA:han.
Useissa maailman maissa joutuu liemeen, jos esittää julkisuudessa vääränlaisia mielipiteitä. Me voimme ylpeänä muistaa, että maailman ensimmäisiä uskonnon- ja mielipiteenvapauden esitaistelijoita oli kokkolalainen pappi Anders Chydenius 1700-luvulla. Hän oli säätämässä Ruotsin lakeja.

Satavuotiaan Suomen kehumisen voin päättää huomioon siitä, mikä täältä nykyisin puuttuu. Kyse on hyvistä tavoista.
Kun Suomessa vielä puoli vuosisataa sitten tervehdittiin ihmisiä, ovat nyt vallalla röyhkeät ja epäkohteliaat asenteet. Kauppaan tullessa ei tarvitse tervehtiä, muita uskontoja saa avoimesti vihata, netissä saa kirjoittaa kanssaihmisistään mitä tahansa koinaa ja valhetta.
Vapaus merkitsee vastuun ottamista, myös satavuotiaassa Suomessa.

Kirjoittaja on Taalintehtaalla asuva kirjailija.