Irakissa osaan kurdialuetta julistettiin ulkonaliikkumiskielto – itsenäisyysäänestys kiristänyt jännitteitä

0

Irakissa viranomaiset ovat julistaneet ulkonaliikkumiskiellon osiin pohjoista Kirkukin maakuntaa. Poliisin mukaan tarkoituksena on varmistaa asukkaiden turvallisuus.
Tärkeä öljyalue Kirkuk sijaitsee Irakin kurdien autonomisen alueen naapurissa, ja käytännössä kurdit ovat hallinneet myös sitä. Tänään tunnelmia kurdialueilla on kiristänyt itsenäistymisäänestys, jota Irakin keskushallinto vastustaa jyrkästi.
Irakin parlamentti vaati aiemmin tänään joukkojen lähettämistä Kirkukiin ja muille alueille, joiden hallinnasta keskushallinnolla on kiistaa kurdien kanssa. Muut kiistellyt alueet sijaitsevat Ninevehin, Diyalan ja Salaheddinin maakunnissa.
Tämän päivän kansanäänestyksen tulos on neuvoa-antava. Kurdijohtaja Massud Barzanin mukaan Irakin kurdit haluavat äänestyksestä huolimatta vuoropuhelua keskushallinnon kanssa ongelmien ratkaisemiseksi.

Iran ja Turkki sulkivat rajoja

Naapurimaat Iran ja Turkki vastustavat nekin Irakin kurdien kansanäänestystä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi tänään, että Turkki sulkee rajansa Pohjois-Irakiin kurdien kansanäänestyksen vuoksi. Erdogan myös uhkasi estää Irakin kurdeilta näille tärkeän öljyviennin.
Myös Iran ilmoitti maa- ja ilmarajan sulkemisesta. Maa kuitenkin korjasi myöhemmin, että sulku koskee vain lentoja, ei maarajaa. Turkin tavoin myös Iran pitää äänestystä laittomana.
Kurdien asuinalueet sijaitsevat Irakissa, Syyriassa, Turkissa ja Iranissa. Kurdeja lasketaan olevan 25-35 miljoonaa.

STT

Kuvat: