Katalonian johtaja toivoo sovittelua Madridin kanssa – poliisi sulki yli tuhat äänestyspaikkaa

0

Katalonian alueen johtaja Carles Puigdemont toivoo sovittelua katalaanien ja Espanjan keskushallinnon välille nousseessa kiistatilanteessa.
Kataloniassa on määrä järjestää huomenna kansanäänestys alueen itsenäistymisestä.
Puigdemontin mukaan sovittelulle on tarvetta, oli kansanäänestyksen tulos mikä tahansa.
– Joka tapauksessa tarvitsemme sovittelua, koska nykyisellään asiat eivät toimi, Puigdemont sanoo.
Puigdemontin mukaan EU voisi olla sopiva taho sovittelemaan Katalonian ja Espanjan keskushallinnon välillä.
– Mielestäni olisi loogista, että EU valvoisi Katalonian tilannetta ja aktiivisesti ottaisi osaa asiaan, Puigdemont sanoo.
Puigdemont sanoi toivovansa, että katalonialaiset säilyttävät rauhanomaisen asenteensa äänestyspäivänä.
Kiista Katalonian itsenäisyysäänestyksestä on johtanut yhteen Espanjan lähihistorian suurimmista poliittisista kriiseistä. Espanjan hallituksen ja perustuslakituomioistuimen mukaan kansanäänestys on laiton.
Puigdemontin ja hänen kannattajiensa mukaan koillisespanjalaisella Katalonialla on demokraattinen oikeus päättää omasta tulevaisuudestaan.
Mielipidemittausten mukaan katalonialaisten mielipiteet jakautuvat itsenäistymisen suhteen, mutta sitovan kansanäänestyksen järjestämisestä on Kataloniassa vahva kannatus.

Poliisi sulkenut yli tuhat äänestyspaikkaa

Poliisi on sulkenut 1 300 Katalonian itsenäisyysäänestyksen äänestyspaikkaa, kertoo Espanjan hallitus. Kaikkiaan äänestyspaikkoja on hieman yli 2 300.
Osassa suljetuista äänestyspaikoista on edelleen kansanäänestyksen kannattajia. Espanjan hallituksen edustajan Enric Millon mukaan äänestyspaikoilla olevat ihmiset saavat vapaasti poistua, mutta ihmisiä ei päästetä sisään äänestyspaikoille.
Uutistoimisto AFP kertoi perjantaina, että itsenäistymisen kannattajat valtasivat useita äänestyspaikoiksi ajateltuja kouluja, millä haluttiin varmistaa äänestyksen toteutuminen.
Tuhansia ylimääräisiä poliiseja on laitettu liikkeelle Espanjan keskushallinnon yrittäessä estää äänestyksen. Poliisit ovat jo päivien ajan yrittäneet estää äänestyksen toteutumista muun muassa takavarikoimalla äänestyslippuja.
Lisäksi tuomarit ja syyttäjät ovat viime päivinä määränneet suljettavaksi itsenäisyysäänestykseen liittyviä verkkosivustoja. Myös äänestyksen järjestäjiä on pidätetty ja äänestystä valvomaan perustettuja vaalilautakuntia on hajotettu.

STT

Kuvat: