Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Kesän sää viileä ja osin hyvin sateinen

Suomen kesäsään pakka voi sekoittua aikalailla ilmastonmuutoksen myötä. Tästä saattoi antaa pientä osviittaa menneen kesän sää, joka oli esimerkiksi Salossa tavallista viileämpi. Sateita tuli kahtena kuukautena tavallista enemmän, yhtenä vähemmän.

– Uskon kyllä, että Suomen ilmasto lämpenee kesällä, mutta tyypillistä on vaihtelevuus, sanoo meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Vaikka kesä ja etenkin heinäkuu oli meillä pitkiä keskiarvoja viileämpi, Valta muistuttaa, että maailmanlaajuisesti heinäkuu oli lähes ennätyslämmin.

Salon Kärkän mittausasemalla kesäkuu oli keskimäärin 13,6 astetta. Valta arvioi, että pitkän ajan keskiarvoista tämä poikkeaa ehkä asteen viileämpään suuntaan.

Heinäkuussa ero oli noin 1,5 astetta tavallista viileämpi (15,8), mutta elokuussa jo lähes keskiarvoa eli 15,6 astetta.

Vettä ropisi kesäkuussa hiukan tavallista enemmän, mutta heinäkuussa vain noin kolmasosa normaalista eli 24 millimetriä. Elokuussa päästiin yli 100 millimetriin, joka oli selvästi yli keskimääräisen (noin 80 millimetriä).

– Elokuu on muutenkin sateisin kuukausi, Valta muistuttaa.

Varsinkin elokuu oli Salossa hyvin sateinen. Syyskuun alun korkeapaine väistyi jo loppuviikosta matalapaineiden tieltä, mikä tarkoitti jälleen epävakaista säätä. Kuva: SSS/Marko Mattila

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto