Maria-hurrikaanin runtelema Puerto Rico julistettiin tuhoalueeksi – sähköt ja puhelinlinjat poikki

0

Hirmumyrsky Marian runtelemat Puerto Rico ja Neitsytsaaret on julistettu tuhoalueiksi. Päätöksen jälkeen Yhdysvaltoihin kuuluvat saaret voivat saada liittovaltion hätärahoitusta.
Saarten tilanne on edelleen vaikea, sillä myrskyn jälkeen nousivat tuhoisat tulvat. Sähköt ja puhelinlinjat ovat poikki. Puerto Ricoon odotetaan lauantaihin mennessä vielä 50-75 senttiä lisää sadetta, kertoi kansallinen hurrikaanikeskus.
Presidentti Donald Trump totesi lehdistötilaisuudessa, että Puerto Rico on ”täysin tuhoutunut”. Hän lupasi vierailla Puerto Ricossa mutta ei kertonut milloin.
Maria on nyt siirtynyt Puerto Ricon ohi ja heikentynyt hieman, mutta tuulet ovat edelleen rajuja.
Dominican saarella Marian uhriluku nousi 15:een.

”Elämämme on muuttunut”

Paikallinen sääpalvelu on kehottanut ihmisiä siirtymään mahdollisuuksien mukaan rinteille suojaan tulvilta.
Puerto Ricon pääkaupungin San Juanin pormestari Carmen Yulin Cruz murtui kyyneliin, kun hän kertoi medialle myrskytuhoista.
– Monet osat San Juanista ovat täysin tulvien vallassa, Yulin Cruz sanoi.
– Elämämme sellaisena kuin sen tunnemme on muuttunut.
Myrskybongari Mike Theiss julkaisi Twitterissä Puerto Ricosta ennen ja jälkeen -kuvia, joissa näkyy, kuinka hurrikaani parturoi saareen puita paljaiksi. Sosiaalisessa mediassa leviävistä kuvista näkyy myös, kuinka katot ovat repeytyneet irti rakennuksista.

Ainakin kymmenen kuollut

Maria iski Puerto Ricoon eilen neloskategorian hurrikaanina, mutta heikentyi myöhemmin kakkoskategoriaan. Puerto Ricon kuvernööri Ricardo Rossello on kutsunut Mariaa saaren lähihistorian pahimmaksi myrskyksi.
Maria liikkuu luoteeseen, ja sen odotetaan seuraavaksi viistävän Dominikaanisen tasavallan pohjoisrannikon viertä. Myöhemmin hurrikaanin reitin ennustetaan kääntyvän kohti pohjoista.
Yhteydet Dominican saarelle ovat pääosin poikki, ja satamat ja lentokenttä on suljettu. Lisäksi 73 000 asukkaan saari on vailla sähköä ja juoksevaa vettä. Tuhoja kuvaillaan mittaviksi.

https://twitter.com/MikeTheiss/status/910624877467586560

STT

Kuvat: