Meksikon maanjäristyksen pelastustyöt jatkuvat – eloonjääneitä etsitään romahtaneesta koulusta

0

Pelastustyöt Meksikon tuhoisan maanjäristyksen jälkeen ovat jatkuneet illalla, jolloin järistyksellä arvioitiin olevan uhreja ainakin 225.
Kuolleiden joukossa on muun muassa yli 21 lasta ja viisi aikuista, jotka kuolivat kolmikerroksisen alakoulun romahdettua maan pääkaupungissa.
Koulun raunioista oli iltaan mennessä pelastettu 11 lasta, mutta pelastustyöntekijöiden mukaan ainakin 30 ihmistä oli edelleen jumissa romahtaneessa rakennuksessa.

WhatsApp-viestejä romahtaneista rakennuksista

Yksin pääkaupunki Mexico Cityssä noin 40 rakennusta romahti ja noin 600 vahingoittui Suomen aikaa tiistai-iltana sattuneessa järistyksessä. Järistys oli voimakkuudeltaan 7,1 ja sen keskus oli Chiautla de Tapian kaupungin länsipuolella Pueblan osavaltiossa. Meksikossa oli järistyksen sattuessa iltapäivä.
– Jatkamme ihmisten etsimistä, sanoi pääkaupungin pormestari Miguel Angel Mancera Televisa-kanavalle.
Pelastustyöntekijät ovat kertoneet ihmisten saavan WhatsApp-viestejä romahtaneiden rakennusten uumeniin jääneiltä perheenjäseniltään.
Pelastustöitä vaikeuttavat sähkökatkokset, huonot puhelinyhteydet sekä romahtaneista rakennuksista teille levinneet rakennusmateriaalit.

Valtio väitti koulurakennusten kestävän maanjäristyksiä

Järistyksessä romahtaneen Enrique Rebsamen koulun edessä nähtiin keskiviikkoiltana tuskallisia hetkiä pelastustyöntekijöiden yrittäessä kaivaa koulun alta esiin loukkuun jääneitä oppilaita.
Samaan aikaan koulun oppilaiden vanhempia oli kokoontunut paikalle sekä avustamaan että odottamaan uutisia lapsistaan.
Ainakin 21 alakoulun oppilaista on löydetty raunioista kuolleena.
– Kukaan ei voi kuvitellakaan sitä tuskaa, jota minä nyt tunnen, sanoi romahtaneen rakennuksen ulkopuolella tyttärestään uutisia odottava Adriana Fargo.
Pelastustöihin osallistuva mies kertoi uutistoimisto AFP:lle, että romahtaneen koulurakennuksen alta oli vielä saatu elonmerkkejä.
– Näyttää siltä, että noin 20 lasta on turvassa opettajansa kanssa luokkahuoneessa, hän kertoi.
Alakoulun romahtaminen on saanut monet meksikolaiset raivon valtaan, sillä syyskuun alussa tapahtuneen isomman maanjäristyksen jälkeen maan viranomaiset väittivät varmistaneensa, että kaikki maan koulut kestävät maanjäristykset. Syyskuun 7. päivänä tapahtuneen järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 8,2, ja siinä kuoli ainakin 90 ihmistä.

421 suomalaista tehnyt matkustusilmoituksen Meksikoon

Maanjäristyksessä ei tiettävästi ole ollut suomalaisuhreja, kertoo Suomen Meksikon-suurlähettiläs Roy Eriksson STT:lle. Matkustusilmoituksen Meksikoon on tehnyt Erikssonin mukaan 421 suomalaista. Heistä valtaosalle on lähetetty tekstiviesti tai sähköposti, jossa annetaan yhteystietoja ulkoministeriön päivystyskeskukseen ja kehotetaan seuraamaan viranomaisen ohjeita.
Jälkijäristyksiä on tullut jo toistakymmentä, mutta ne ovat pysyneet lievinä. Lisää järistyksiä on kuitenkin odotettavissa, Eriksson arvioi.
– Esimerkiksi vajaa pari viikkoa sitten sattuneen maanjäristyksen jälkeen tuli yli 700 jälkijäristystä.

STT

Kuvat: