Nordea halusi pankkiunioniin

0

Pohjoismainen pankkijätti Nordea siirtää pääkonttorinsa Suomeen. Valintaperusteeksi eivät nousseet maakohtaiset erot, vaan Suomen kuuluminen Euroopan pankkiunioniin.

Kilpailu Nordean pääkonttorin paikasta alkoi, kun Ruotsi ilmoitti nostavansa pankkien vakausmaksuja. Nordeassa tämä nähtiin pankkiverona, joka olisi lisännyt pankin kustannuksia. Tukholmassa pääkonttoriaan pitänyt Nordea ilmoittikin harkitsevansa pääkonttorin siirtämistä pois Ruotsista.
Pääkonttorista kilpailivat viimeisen puolen aikana tiukasti Tanska, Ruotsi ja Suomi. Pääkonttorista käytiin myös huutokauppaa varsinkin Ruotsin ja Tanskan kesken. Ruotsin hallitus ilmoitti luopuvansa pankkien vakausmaksujen korotuksista ja kertoi selvittävänsä pankkiunionin jäsenyyttä. Tanskan hallitus taas lupasi, ettei maassa oteta käyttöön pankkiveroja. Myös Tanska ilmoitti selvittävänsä EU:n pankkiunioniin liittymistä.

Suomi ei luvannut Nordealle mitään, mutta valinta kohdistui silti Helsinkiin. Suomen vahvuutena oli EU:n pankkiunionin jäsenyys. Ratkaisussa painoi myös yhteisvaluutta euro.
Pelkkä pankkiunionin jäsenyys säästää Nordean laskujen mukaan sille miljardi euroa erilaisissa maksuissa. Säästöjen lisäksi Nordea haluaa samalle viivalle muiden isojen eurooppalaisten pankkien kanssa.
Sääntely ja valvonta koettiin pankeissa ensin ongelmana, mutta nyt Nordean johto sanoo tiukan sääntelyn tekevän pankeille hyvää.

Nordean pääkonttorin muutto Helsinkiin ei tuo merkittäviä vero- tai muita tuloja Suomelle. Pankki maksaa veronsa edelleen niihin maihin, joissa se toimii.
Nordean valtava tase nostaa Suomen pankkisektorin riskit moninkertaiseksi. Se ei ole ongelma niin kauan kuin kaikki menee hyvin. Mahdollisia rahoitusriskejä pidetään siedettävinä pankkiunioniin kuulumisen vuoksi.
Pääkonttorikisan voitto on ennen kaikkea mainetekijä. Suomi näyttäytyy kilpailukykyisenä vaihtoehtona muille suurille konserneille. Voitto on myös vahva todistus yhteistyön voimasta. Jäsenyys pankkiunionissa ja yhteisvaluutta euro painoivat Nordean päätöksenteossa.