Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Piispainkokoukselle luovutettu selvitys: Kirkon ei tule luopua vihkioikeudesta

Evankelisluterilaisen kirkon ei tule luopua vihkioikeudestaan, katsoo professori emerita Eila Helander piispainkokoukselle tänään luovuttamassaan taustaselvityksessä.
Helander ehdottaa pitäytymistä nykyisessä käytännössä. Samalla kirkon tulisi kuitenkin todeta, että myös samaa sukupuolta olevien kihlakumppanien kirkolliselle vihkimiselle ja heidän siviilivihityn avioliittonsa siunaamiselle on teologiset perusteet. Samoin sallittaisiin samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä kannattaville papeille mahdollisuus toimia omantuntonsa mukaan.
Helanderin mukaan hänen ehdotuksensa mahdollistaisi sen, että eri käytäntöjen kannattajat voivat toimia saman kirkon sisällä.
– Jatkuvat riidat kirkon sisällä syövät sen voimavaroja keskittyä perustehtäväänsä ja antavat aineksia kirkon ulkopuolelta nousevaan negatiivisen identiteetin määritykseen, Helander toteaa selvityksessään.
Piispainkokous keskusteli tänään selvityksestä, ja asian käsittely jatkuu seuraavassa piispainkokouksessa 11. lokakuuta Helsingissä.
Viime vuonna kirkon jäsenien avioliitoista 57 prosenttia solmittiin kirkollisella vihkimisellä. Viime vuonna solmittiin kaikkiaan yli 24 400 avioliittoa, joista reilut 11 000 evankelisluterilaisessa kirkon piirissä.

STT

Kuvat:


Uutiset
STT
Arkisto