Pohjois-Koreaan vaikea vaikuttaa

0

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi yksimielisesti Pohjois-Koreaan kohdistuvat pakotteet. Niiden tarkoituksena on saada maa luopumaan ydinaseohjelmastaan.
Toistuvat ydinkokeet ovat puhuttaneet naapureita ja muuta maailmaa jo pitkään. Pohjois-Korean itsevaltainen johtaja Kim Jong-un ei ole piitannut vastalauseista, vaan jatkanut ydinasekokeita.
Todella vakavaksi tilanne kärjistyi, kun Pohjois-Korea kertoi testanneensa onnistuneesti vetypommia. Sen tuhovoima on suurempi kuin ydinfissioon perustuvalla atomipommilla. Uhkakuvaa lisäsi Pohjois-Korean ilmoitus, että vetypommi voidaan ladata mannertenvälisten ohjusten kärkeen.

Sotilasasiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korean ydinkokeet eivät ole pelkkää näytöstä, vaan valtiolla on todennäköisesti jo käytettävissä iskukykyinen ydinaseistus. Mannertenvälisten ohjusten kantama voi ulottua Yhdysvaltoihin, jota Kim Jong-un pitää päävihollisena.
Toistuvat kokeet ydinaseilla ja ohjusten laukaisu naapurimaiden yli osoittavat, että Kim Jong-un ei piittaa naapurien ja muun maailman vastalauseista.

Pohjois-Korean ydinaseohjelma tuomitaan yleisesti, mutta vastatoimien löytäminen on osoittautunut vaikeaksi. Myös YK:n turvallisuusneuvosto joutui äänestämään pakotteista. Neuvosto hyväksyi Yhdysvaltojen laatiman lievemmän päätöslauselmaehdotuksen, jonka taakse haluttiin myös Kiina ja Venäjä.
Aiemmassa ehdotuksessa esitettiin muun muassa täydellistä öljysaartoa ja Kim Jong-unin varojen jäädyttämistä. Läpi meni kuitenkin lievempi päätöslauselma, joka muun muassa kieltää maakaasun viennin Pohjois-Koreaan ja asettaa rajoituksia jalostettujen öljytuotteiden vientiin. Lisäksi uusia työlupia ei enää myönnetä ulkomailla työskenteleville pohjoiskorealaisille.

Pakotteiden vaikutukset jäävät nähtäviksi. Diktaattorin ottein maataan hallitseva Kim Jong-un niistä tuskin piittaa, sillä pakotteet rasittavat enemmän tavallisen kansan elämää.
Pitää kuitenkin käyttää kaikki keinot, joiden avulla Pohjois-Korea pakotetaan neuvottelupöytään. Vaarallinen ydinaseohjelma täytyy katkaista ennen kuin tapahtuu jotakin hallitsematonta, joka vaarantaa koko maailman talouden ja turvallisuuden.