Presidentti Niinistö Trumpin puheesta: Siellä oli todella kovia kohtia – Trump: Rakettimies on ottanut itsemurhatehtävän itselleen

0

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hyökkäsi tiistaina muun muassa Pohjois-Koreaa ja Irania vastaan ensimmäisessä puheessaan YK:n yleiskokouksessa. Trumpin puhe sai odotetusti ylistystä Israelilta, kun taas kotimaassa häntä syytettiin muun muassa sodanlietsojaksi.
Trump arvosteli suorasanaisesti Irania ja sen ydinsopimusta, jota hän kutsui nolostuttavan huonoksi.
– Se sopimus on häpeäksi Yhdysvalloille, ja luulen, että tulette vielä kuulemaan siitä. Uskokaa minua, koko maailman on nyt tullut aika vaatia Iranilta, että se lopettaa tuhon ja kuoleman etsimisen, Trump jyrisi.
Iran reagoi heti Trumpin uhoon vastaamalla, ettei kansainvälinen yhteisö ole armelias sopimuksien rikkojille.
– Mistä löytyy tällaisen mahdollisen tapahtumasarjan jälkeen maa, joka on valmis tulemaan neuvottelupöytään Yhdysvaltojen kanssa keskustellakseen kansainvälisistä asioista? Suurin pääoma, mitä millään maalla on, on uskottavuus ja luottamus, evästi Iranin presidentin Hasan Ruhani.
Iranin ulkoministeri Javad Zarif sivalsi puheenvuoroa toteamalla, että moinen tietämättömyyttä uhkuva vihapuhe kuuluu keskiajalle, eikä ansaitse tulla kommentoiduksi.
Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron varoitti puheen jälkeen, että ydinsovun hylkääminen olisi vakava virhe.
Presidentti Sauli Niinistön mukaan Trumpin puheessa oli muutamia todella kovia kohtia, kuten Pohjois-Korean pyyhkäiseminen. Myös Iran sai hänen mukaansa kovasti kyytiä puheessa.
Niinistö vastasi toimittajien kysymyksiin pian Trumpin puheen päätyttyä YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa. Niinistön mukaan Trumpin kova kielenkäyttö tuskin auttaa kiristyvää tilannetta Pohjois-Korean kanssa.
Pohjois-Koreasta puhuessaan Trump nimesi sen johtajan Kim Jong-unin ”rakettimieheksi”, joka syöksee itsensä ja hallintonsa kohti kuolemaa.
– Rakettimies on ottanut itsemurhatehtävän itselleen ja hallinnolleen. Yhdysvallat on valmis, halukas ja kykenevä vastaamaan, mutta toivottavasti siihen ei tule tarvetta, presidentti jyrisi.
– Yhdysvalloilla on paljon voimaa ja kärsivällisyyttä, mutta jos sen on puolustettava itseään tai liittolaisiaan, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tuhota Pohjois-Korea, Trump jatkoi.
Verhottuna tölväisynä Kiinalle ja Venäjälle Trump tuomitsi myös kaiken Pohjois-Korean kanssa käytävän kaupan häväistyksenä.

STT

Kuvat: