Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Puerto Ricon yli pyyhkinyt Maria vei sähköt mennessään ja jätti tuhannet etsimään suojaa

Koko Puerto Rico on vailla sähköä, ja tuhannet ihmiset ovat joutuneet hakeutumaan suojaan hurrikaani Marian pyyhkäistyä saaren yli eilen. Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus kertoo, että voimakkaat sateet ja tulvat koettelevat edelleen noin 3,4 miljoonan asukkaan saarta. Veden pinnan odotetaan vielä nousevan nopeasti.
Paikallinen sääpalvelu on kehottanut ihmisiä siirtymään mahdollisuuksien mukaan rinteille suojaan tulvilta.
Puerto Ricon pääkaupungin San Juanin pormestari Carmen Yulin Cruz murtui kyyneliin, kun hän kertoi medialle myrskytuhoista.
– Monet osat San Juanista ovat täysin tulvien vallassa, Yulin Cruz sanoi.
– Elämämme sellaisena kuin sen tunnemme on muuttunut.
MyrskybongariMike Theiss julkaisi Twitterissä Puerto Ricosta ennen ja jälkeen kuvia, joissa näkyy, kuinka hurrikaani parturoi saareen puita paljaiksi. Sosiaalisessa mediassa leviävistä kuvista näkyy myös, kuinka katot ovat repeytyneet irti rakennuksista.

Ainakin kymmenen kuollut

Maria iski Puerto Ricoon eilen neloskategorian hurrikaanina, mutta heikentyi myöhemmin kakkoskategoriaan. Puerto Ricon kuvernööri Ricardo Rossello on kutsunut Mariaa saaren lähihistorian pahimmaksi myrskyksi.
Maria liikkuu luoteeseen, ja sen odotetaan seuraavaksi viistävän Dominikaanisen tasavallan pohjoisrannikon viertä. Myöhemmin hurrikaanin reitin ennustetaan kääntyvän kohti pohjoista.
Marian takia on kuollut ainakin kymmenen ihmistä Karibian saarilla. Heistä seitsemän sai surmansa Dominican saarella.
Yhteydet Dominicaan ovat pääosin poikki, ja saaren satamat ja lentokenttä on suljettu. Lisäksi 73 000 asukkaan saari on vailla sähköä ja juoksevaa vettä. Tuhoja kuvaillaan mittaviksi.

Uutta puhtia mereltä

Dominikaanista tasavaltaa lähestyvä Maria on vahvistunut uudelleen kolmoskategorian hurrikaaniksi, kertoo Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus. Hurrikaanin tuulet puhaltavat voimakkaimmillaan noin 51 metriä sekunnissa.
Puerto Ricoa ylittäessään Maria heikentyi kakkoskategorian hurrikaaniksi, mutta hirmumyrsky voimistui uudelleen meren yllä. Hurrikaanikeskus arvioi, että Maria voi vielä vahvistua entisestään tulevina päivinä.

https://twitter.com/MikeTheiss/status/910624877467586560
http://www.nhc.noaa.gov/text/refresh/MIATCPAT5+shtml/210553.shtml

STT

Kuvat:


Uutiset
STT
Arkisto