Saksan oikeistopopulistien rakoilu pinnalla heti vaalivoiton jälkeen – AfD:n toinen johtaja ei aio liittyä puolueen parlamenttiryhmään

0

Oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) johtohahmo Frauke Petry ei aio liittyä puolueensa parlamenttiryhmään. Petry ilmoitti lehdistötilaisuudessa päättäneensä huolellisen harkinnan jälkeen jättäytyä pois puolueen parlamenttiryhmästä.
Ilmoituksen jälkeen Petry marssi pois lehdistötilaisuudesta puoluetovereidensa hämmästellessä tilannetta.
Petry arvosteli jo aiemmin AfD:n kärkiehdokkaan Alexander Gaulandin kommenttia, jonka mukaan puolue aikoo ”jahdata” liittokansleri Angela Merkeliä.
– Se on sellaista retoriikkaa, jota äänestäjät eivät mielestäni näe rakentavana, Petry sanoi ZDF-kanavalle.
Erimielisyydet ja valtataistelu ovat repineet AfD:n johtoa aiemminkin. Esimerkiksi huhtikuussa Petry ilmoitti yllättäen, ettei aio vetää puolueen liittopäivävaalikampanjaa.
Kinaa on ollut esimerkiksi puolueen linjan kehityksestä eli siitä, pitäisikö puoluetta viedä lähemmäs valtavirtaa vai ajaa kovaa radikaalia linjaa.
Petry on kannattanut valtavirran keskiluokkaisten äänestäjien kosiskelua, mutta puolueen ydinkannattajakunta on kaukana oikealla poliittisesta keskilinjasta.
Oikeistopopulistinen AfD ponnahti vaaleissa Saksan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi ja sai 12,6 prosenttia äänistä. Puolueen nousu oli hurja, sillä vuoden 2013 vaaleissa se sai vain 4,7 prosenttia äänisaaliista.

Bild: Merkelin painajaisvoitto

Saksalaislehti Bild kuvailee liittopäivävaalien tulosta painajaisvoitoksi liittokansleri Angela Merkelille. Merkelin kristillisdemokraatit säilyttivät asemansa suurimpana puolueena. Hallitusneuvotteluista on kuitenkin tulossa vaikeat, sillä sekä kristillisdemokraatit että toinen perinteinen valtapuolue sosiaalidemokraatit menettivät kannatustaan.
Toinen saksalaislehti Spiegel arvioi, että Merkel voi syyttää ainoastaan itseään kannatuksen kapenemisesta. Spiegelin mukaan Merkelin kampanja oli lattea ja hän jätti huomiotta oikeistopopulistien uhan.
Kristillisdemokraatit (CDU/CSU) veivät 33 prosenttia äänistä. Toiseksi suurimpana säilyy sosiaalidemokraatit 20,5 prosentin äänisaaliilla.
Saksalainen uutistoimisto DPA kertoo, että kristillisdemokraattien tulos jäi historiallisen huonoksi. Heikomman tuloksen puolue on tehnyt vain vuoden 1949 vaaleissa, jolloin se sai 31 prosenttia äänistä.

Merkelin jatko liittokanslerina käytännössä varmaa

Merkel jatkanee liittokanslerina. Vanhan hallituskokoonpanon jatko näyttää sen sijaan epätodennäköiseltä, sillä sosiaalidemokraattien johtaja Martin Schulz totesi pian tuloksen selvittyä, että yhteistyö kristillisdemokraattien kanssa on tullut tiensä päähän.
Jos demareiden päätös pitää, käytännössä ainoaksi hallitusvaihtoehdoksi jää kristillisdemokraattien liittoutuminen liberaalipuolue FDP:n ja vihreiden kanssa. Yhdistelmä tunnetaan Saksassa yleisesti Jamaika-koalitiona, sillä puolueiden tunnusvärit musta-keltainen-vihreä ovat samat kuin Jamaikan lipussa.
AfD:llä ei ole asiaa hallitukseen, mutta heille on luvassa tärkeitä valiokuntapaikkoja.

Parlamentti paisuu ennätyksellisen suureksi

Saksan parlamenttiin eli liittopäiville tulee eilisten vaalien jälkeen peräti 709 kansanedustajaa. Määrä on suurempi kuin koskaan aiemmin. Edellisiin liittopäiviin verrattuna edustajien määrä kasvaa 79:llä.
Parlamentin koon vaihtelu johtuu Saksan vaalijärjestelmästä, jossa valituksi voi tulla sekä vaalipiirin suoralla henkilövaalilla että puolueen listalta. Koska tulos ei yleensä vastaa puolueiden saamia äänimääriä, voimasuhteet tasataan niiden mukaisiksi lisäpaikoilla.
Liittopäivien vähimmäiskoko on 598 kansanedustajaa.

http://www.bild.de/
http://www.spiegel.de/
http://www.dpa-international.com/topic/merkel-party-slumps-historic-low-eyes-coalition-options-170924-99-185661

STT

Kuvat: