Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Salon paviljonkiravintolaa hallitsevat lasi ja puu

Matala ja hillitty rakennus, iso terassi, puupilareita ja paljon lasipintaa. Sellainen ensivaikutelma syntyy arkkitehti Ilmari Lahdelman suunnittelemasta paviljonkiravintolasta, jonka yrittäjät Katri ja Jukka Ollila haluaisivat rakentaa Salon Länsirantaan.

Ravintolaan tulee suunnitelmien mukaan 200 neliömetriä tilaa ja 80 asiakaspaikkaa sekä sisällä että ulkoterassilla. Salonjoen puolelle sijoittuva terassi on lähes yhtä pitkä kuin itse rakennus.

Ravintolan seinä on joen puolella lähes kokonaan lasia, ja kadun puolellakin osa seinästä on lasia. Näin ravintolasta näkyy osittain läpi.

Ilmari Lahdelma on suunnitellut ravintolaa kesän aikana, ja rakennuksesta on nyt julkaistu havainnekuva.

Paviljonkiravintolan mahdollistava kaavamuutos on ollut nähtävillä, ja kaavoittaja lähtee käymään läpi luonnoksesta annettuja lausuntoja ja mielipiteitä. Kaavaehdotus tulee virallisesti nähtäville mahdollisesti ennen joulua.

Olliloiden tavoite on, että uusi pavijonkiravintola avattaisiin keväällä 2019.

 

 

 

28 vastausta: Salon paviljonkiravintolaa hallitsevat lasi ja puu

 • Muuten hyvä, mutta terasille ei aurinko paista puolenpäivän jälkeen. Sama juttu ei auta sisätilojakaan, vaikka olisi koko seinä lasia. Katveessa ovat.

 • Oikeesti hei. Ei tuollaista kälyistä terraario – kasvihuonetta, ei. Tuon takia ei pidä uhrata yhtään parkkiruutua.

  • Salossa on liikaakin tyhjänä möllöttäviä parkkiruutuja. Turuntien varressakin, vanhat Anttilan parkkipaikat jne. Ja miksi monissa kaupungeissa parhaat joen- tai järvenrantamiljööt on pilattu parkkiruuduilla?

   Riittävä määrä invapaikkoja saadaan tuohon kyllä järjestettyä, muut kävelkööt 20 m pidemmälle. Tässä pro-parkkipaikat -liikkeessä on takana ilmeisesti joittenkin yrittäjien vanhakantainen huoli, ettei asiakkaita tule, jos oven edessä ole ruutua. Kävelevät ne asiakkaat iltatorillekin monta sataa metriä, kun lähempänä ei ole tilaa.

   Rakennuksen ulkoasusta sen verran, että lasi on tätä päivää, asiakkaat haluavat nähdä ja monet myös näkyä istuessaan pöydän ääressä.

 • Hienolta näyttää kuvassa, mutta jos edellisen kirjoittajan päätelmä terassin varjoisuudesta pitää paikkansa niin iso miinus. Salossa ei ole yhtäkään aidosti auringossa olevaa ja pysyvää terassia – eikä sitten ilmeisesti ole tämän jälkeenkään. Ja nyt en tietenkään odota, että aurinkoa olisi, jos kesäkelit vain muuten ovat kehnot.

  • Kesällä sepän päätyyn paistaa aurinko lähes ilta yhdeksään, pitkällä sivulle parhaimmillaan kello viiteen. Riippuen nyt missä kohtaa kesää ollaan. Eikä se tilanne Tykkipuistossakaan olisi ollut juuri parempi, siellä puut ja rakennukset varjostavat myös.

   Kyllä silloin joskus alunperin tykkipuistoakin ajattelimme, mutta keskustassa mielestämme pitää säilyttää ennemmin puistot, kun muutama parkkipaikka, jotka nekin on kyllä liikennejärjestelyin säilytettävissä.

 • Joo, kasvihuoneelta näyttää minustakin. Mutta, sehän voisi olla nimenä?

  Paras paikka Terdelle on torin puoleisella rannalla, paitsi siellä ei ole tilaa kuin vanhasta kaupungintalosta jokirantaan päin, jos siitä jotakin purkaisi pois.

 • Näyttää havainnekuvassa oikein hyvältä. Lasipinnat antavat rakennukselle ilmavuutta ja jokinäkymät pääsevät hyvin esille. Toivottavasti terassin puolelle on suunnitelma jonkin tyyppisestä lämmitysjärjestelmästä, ettei se suljettuna ja käyttämättömänä makaisi osaa vuotta korostamassa vuodenaikojemme harmautta. Onnea ravintolahankkeen etenemiselle.

 • Onkohan jäänyt jotain lukematta vai missä välissä tontti on jo vuokrattu Olliloille? Eiköhän se kuulu kilpailuttaa?

  • Ei missään vaiheessa, eikä niin missään luekaan. Me olemme teettäneet kuvat meidän idean pohjalta omalla kustannuksella ja omalla riskillä tässä vaiheessa, jotta kaupunkilaiset myös pääsevät hahmottamaan mistä tässä on kyse. Jossain vaiheessa toki pitää neuvotella, miten asiassa on järkevintä edetä jotta lopputulos on hyvä.

   • Lehdestä vaan sai sen käsityksen et rouva jo tilaa huonekaluja ja sisustusmateriaaleja sekä
    Arvotauluja jaamutta eihän siinä seiniä olekkaan vaan lasia. No naakat sen taiteilevat graffitteja täyteen kuten terassinkalusteet ja lattiatkin.

 • Olen jo pitkään miettinyt josko rakentaisi tuollaisen parisataa metrisen (korkeus) tuulivoimalan Mariankadun Joensuunkadun kulmaan tai Farmoksen tontille. Maamiehen tietolaarista nimimerkki ”epätietoinen kysyy, saako toisen maalle rakentaa ”. Salossa kun nuo luvatkin käsitellään todella nopeasti alle vuodessa.

 • Aikoinaan Plazan katolla oli Salon paras ja varjottomin terassi, josta sai kylmää juomaa ja ruuat tuli alhaalta Antoniosta.
  Se saisi tehdä paluun.

 • Arkkitehdillä on hieman ilmansuunnat hakusessa kun on piirtänyt nuo ihmisten varjot. Aurinko ei paista tuosta suunnasta koskaan.

 • Havainnekuvassa on mittasuhteet vähän miten sattuu. Rakennelman ja joen välistä on kadonnut myös monta puuta.

  • Sama vaikutelma minullakin. Pitäisi laittaa samasta kohdasta otettu valokuva viereen ja katsoa, paljonko on otettu taiteellisia vapauksia. Aurinko tosiaan paistaa idästä vain varhain aamulla, jolloin keskustassa on yhtä hiljaista kuin kuvassa ja ravintola oletettavasti suljettuna.

   Rakennuksen ulkonäköä on hauska arvioida, koska kyse on pitkälti makuasioista, joissa minä olen aina oikeassa. Hanke on mielestäni kannatettava, mutta kuten pelkäsinkin, arkkitehti alkaa herkästi taiteilla liikaa, kun heidän ammattikunnassaan huomio tahtoo painottua sellaisiin asioihin. Onhan nimekkäät arkkitehdit hankkineet kannuksensa toisilta arkkitehdeiltä, ei käyttäjiltä tai kaupunkilaisilta. Tuloksena onkin aikakautensa mukainen rakennus, mutta millään tavalla ei se ympäristöönsä sulaudu ja tekninen toimivuuskin on kyseenalainen. Kokenut rakennusmestari taitaisi päästä kaikin tavoin parempaan lopputulokseen.

  • Joen vesi on saannut sinisen sävyn. Tämä nykyinen ruskeahko lieju onkin vähän tylsä.

 • Yäk ja yök. Mikä ihme siinä on, että arkkitehdit saavat aikaan aina tuollaisia rumia oudokkeja eikä normaalilta näyttäviä taloja?

  Toivottavasti kaupunki on järkevä ja torppaa tämän hankkeen, koska Salossa ei ole tällaiselle edes kysyntää. Kehittäisivät jo olemassa olevia kohteita ennemmin, kuten toria.

 • Ruma kuin mikä. Tietysti tähän olisi hyvä vielä vinkua kävelykatua, tulisi sitten samalla kertaa sellainenkin.

  Tietysti olisi iltaisin hyvä ensin käydä Salon kaduilla katsomassa, mihin sitä kauan kaivattua kävelykatua tarvitaan. Salon kadut kun ammottavat iltaisin tyhjyyttään eikä päivisinkään hirveää ruuhkaa ole. Mutta tarvetta on sillekin!

  • Katujen iltainen tyhjyys johtuu siitä, että ei ole syitä tulla paikalle. Paviljonkiravintola olisi syy, ja kun se toisi alueelle ihmisiä, tulisi myös lisää yrityksiä. Annetaan tämän hyvän kierteen lähteä liikkeelle.

   Elävä keskusta houkuttelisi myös muualla opiskelleita nuoria takaisin kotikaupunkiin.

 • Tuli tässä mieleeni jos Salo tekisi vihdoin jotain repäisevää ja ennenkuulumatonta.

  Salonjoki on silkka saviränni, joka tuo vain lannoitteet kauempaa. Miksei rakenneta jonkinlaista kaarisiltaa joen yli ja siihen tarpeelliset tilat. Olisi aurinkoa ja muuta, eikä menisi yhtään parkkipaikkaa. Olisi muuten jännä paikka terassille läpi vuoden, ja ne ns. laivat saisi pois rannasta, karmeita hökötyksiä.

  Sanotaan, että lasi on nykypäivää. Ehkä jossain ateljeeympäristössä muualla, muttei Salossa. Täällä on maisemat pilattu jo betonilla ja vanhat upeat talot purattu laattakotien tieltä, ei enää yhtään kiasmakakkosta Saloon.

 • Turuntien toisella puolella on jo lasirakenteinen terassi

  Osuuskauppa sai toteuttaa Rikalan yhteyteen lasirakenteisen terassin aikoinaan. Asiakkaat puhuivat kasvihuoneesta eivätkä ottaneet sitä koskaan omakseen sen varjoisuudesta johtuen.

  Tori on toriajan ulkopuolella tyhjä ja kuollut. Osuuskauppa yritti elvyttää toria 80-luvulla suunnittelemalla jokipenkkaan lasirakenteisen ruoka-seurusteluravintolan. Se olisi ollut joen aurinkoisella puolella.
  Havainnekuvatkin oli teetetty arkkitehdillä. Hanke sai johtavilta virkamiehiltä ja kahvilayrittäjiltä täystyrmäyksen.
  Sitä ei suostuttu edes valmistelemaan poliittista käsittelyä varten.

  Katsotaan miten nyt käy, kun on toiset hakijat ja virkamiehet ovat vaihtuneet.

  • Tämä on hyvä huomio. Kun maailmalla kulkee, hyvin paljon on toteutettu sellaisia ratkaisuja, että toriaukiota ympäröi jonkinlainen baari-ravintola-alue, joka yhdeltä sivulta rajautuu toriin, toiselta kiinteistöihin. Joisakin tapauksissa tuossa on esim. jalkakäytävä tai suojatie välissä.

   Jos tätä ajattelisi Saloon, niin tällainen toiminto menisi torin Horninkadun puoleiselle reunalle, johon siis ilta-aurinkokin paistaisi paremmin. Tällainen olisi sitten useamman kuin yhden toimijan projekti, todennäköisesti myös jokin torin kahviloista olisi yhtenä mukana. Näkymä torilta joelle ei jäisi tämän rakennelman peittämäksi.

 • Aivan upea hanke. Ovatko nämä urputtajat koskaan istuneet auringonpaisteessa. Ei mikään ole enää tuskaisempaa. Idea on hyvä. Tulen ilomielin istumaan sinne ja nauttimaan oluen silloin tällöin. Varjoa arvostan.

  • Auringossa ei jaksa kovin kauaa istua ja olutkin lämpenee. Parempi niin että, istumapaikka on sopivasti varjossa ja näkymät aurinkoiselle puolelle.

 • Ehdotus: Jos jollain porukalla on ylimääräistä rahaa, niin mieluummin käsittelisi Salonjoen mutaliemen kauniin siniseksi ja läpinäkyväksi.

  • Helppo nakki. Saatte vain maatalousympäristöministeri Tiilikaisen lopettamaan maanviljelyn Uskelanjoen yläjuoksulla sekä rakennuttamaan selkeytysaltaat kaikkiin jokeen laskeviin ojiin. Myös kemialliset puhdistamot kaikille valuma-alueella asuville. Parissa vuodessa homma on hoidettu.

   Toinen vaihtoehto olisi syöttää yläjuoksulla veteen jatkuvasti polyalumiinikloridia (Littoistenjärvi) ja ruopata sakka pohjasta muutaman vuoden välein.

 • On se outoa, että tämän ravintolan rakentamisesta jo puhutaan, vaikka kaavamuutos ei vielä ole voimassa. Sitä tietysti toivon, että se ei tulekaan voimaan. Lähinnä yrittäjän näkökulmasta. Tällaiseen paikkaan kun ei millään riitä kannattavaksi asti asiakkaita. Parkkipaikkojen vähentäminen tappaisi lisäksi iltatorin, joka lienee nykyään ainoa muualla tunnettu positiivinen asia Salosta.

  • On aika luonnollista puhua siitä, mihin kaavamuutosta tarvitaan. 15-20 parkkipaikan siirtyminen aavistuksen kauemmas tuskin iltatoria tappaa. Päinvastoin, tuon tyyppisen ravintolan palveluille olisi varmasti kysyntää myös iltatorien yhteydessä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto