Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Salossa päihteitä käyttäviä nuoria muuta maata enemmän

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n keväällä toteuttama laaja kouluterveyskysely peruskoulun, lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien hyvinvoinnin kokemuksista kertoo, että nuorten elintavoissa on tapahtunut myönteistä kehitystä valtakunnallisesti.

Parantamista kuitenkin on muun muassa päihteiden käytössä, jossa Salo johtaa muuta maata.

Salossa päihteitä käytetään eri kouluasteilla enemmän kuin koko maassa. Koko maassa perusopetuksen 8. ja 9. -luokkalaisista yli 60 prosenttia on raittiita, mutta Salossa vain noin 51 prosenttia. Salossa lukiossa ensimmäisellä ja toisella luokalla raittiiden määrä on vajaat 29 prosenttia. Ammatillisessa oppilaitoksessa raittiita on Salossa vajaa viidennes. Valtakunnallisesti lukiolaisista 35 prosenttia ja ammattiin opiskelevista 26 prosenttia on raittiita.

Kannabiksen käytön hyväksyy viidennes ammattiin opiskelevista Salossa. Valtakunnallisesti määrä on jokseenkin sama. Omalta paikkakunnalta omanikäisen on melko tai erittäin helppoa hankkia huumeita, esimerkiksi marihuanaa tai hasista (kannabista), arvioi lähes 57 prosenttia ammattiin opiskelevista Salossa.

4 vastausta: Salossa päihteitä käyttäviä nuoria muuta maata enemmän

  • Uuden alkoholilain myötä palvelu ja saatavuus tulee myös paranemaan prosentiltaan vahvempien juomien tullessa kauppojen valikoimaan. Marihuana ja kannabis jää vielä toistaiseksi katukauppiaiden hoitamaksi palveluksi. Kuka näitä palveluita sitten käyttää, on tietysti jokaisen yksityisasia, mutta palveluita paljon käyttäjille koituvat ikävät seuraukset jäävät yhteiskunnan hoidettavaksi. Se ei ole enää yksityisasia, vaan siinä on mukana läheiset ja koko yhteiskunta muodossa tai toisessa.

    • Mitenkäs se 0,8% siihen saatavuuteen vaikuttaa? Useammassa marketissa on nytkin se Alko siinä samassa rakennuksessa ja palveluita paljon käyttävät hakevat sen terävän pullon nytkin Alkosta, eivätkä minkään miedompien tuotteiden perässä ole. 7 kolmos-olutta vastaa 6 nelos-olutta, niin tässä nyt ei ihan hirveistä nousuista puhuta.

  • Palvelusta viis sekä prosenttirajoista maitokaupoissa. Oleellista tässä uutisessa oli se että sekä ammattikoululaiset että yläasteen 8 ja 9 luokkalaisista kaikki ovat alaikäisiä eikä kenelläkään pitäisi olla mahdollisuutta olla päihteitä käyttävä! Joku vastuuton aikuinen ne juomat hankkii.

  • Todella sääli. On tehty tutkimuksia siitä, että mitä varhaisemmin nuori esim. tupakoi, sitä varhaisemmin siirtyy käyttämään alkoholia jne. siirtyy sitä varhaisemmin vahvempiin aineisiin. Vanha virsi, mutta vanhempien esimerkki vaikuttaa. Mitä totutaan näkemään kotona, sitä pidetään normaalina. Sitä on turha omia nuoria opastaa ’älä tee niinkuin minä, tee niinkuin minä sanon”. Mikä saa Salon nuoret päihteiden pariin enemmän kuin muut?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto