Turun tuleva johtaja kiinnostaa

0
Turun tulevan kaupuginjohtajan nimi kiinnostaa muuallakin kuin Turun torilla.

Turkuun valitaan tänä syksynä uusi kaupunginjohtaja. Hakuaika päättyi tällä viikolla, ja hakijoiden nimet ovat tiedossa. Virkaa seitsemän vuotta hoitanut Aleksi Randell (kok.) siirtyy elinkeinoelämän edunvalvojaksi Rakennusteollisuuden toimitusjohtajaksi.
Turun uusi johtaja ottaa viran vastaan tilanteessa, jossa säädetään suurten kaupunkien, tulevan maakuntahallinnon ja valtion välisiä suhteita.

Saloon valittiin kaupunginjohtaja viime keväänä 23 hakijan joukosta. Turussa hakijoita on 15. Myös siellä on mukana henkilöitä, jotka putoavat kyydistä heti, kun haastateltavia aletaan valita.
Kokeneet kuntapuolen johtajat eivät näytä olevan kiinnostuneita Turusta. Tähän luokkaan kuuluvat oikeastaan vain Turun palveluksessa olevat apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja keskushallinnon johtaja Pekka Sundman.
Virtanen on sosialidemokraatti ja Sundman kokoomuslainen. Muut kärkiehdokkaat ovat vielä suoremmin poliittisia toimijoita: maakuntajohtaja Kari Häkämies, EU:n tilintarkastustoimikunnan jäsen Ville Itälä ja Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Minna Arve ovat kaikki kokoomuslaisia.

Turun kaupunginjohtajan viran määräaikaisuus on saattanut vaikuttaa hakijoiden laatuun. Toisaalta Helsingissä luovuttiin tänä vuonna kaupunginjohtajasta ja tilalle valittiin poliittinen pormestari niinikään neljän vuoden mittaiseksi valtuustokaudeksi.
Jan Vapaavuori (kok.) ei ole tyytynyt pelkästään Suomen pääkaupungin johtamiseen. Hän pyrkii vaikuttamaan myös valtakunnan politiikkaan, mihin hänellä on kokemuksensa ansiosta hyvät mahdollisuudet.
Viimeksi Vapaavuori kutsui Suomen 21 suurimman kaupungin johtajat neuvottelemaan, miten kaupunkien etuja edistettäisiin yhdessä. Salo ja Lauri Inna kuuluvat tähän joukkoon.

Turun johtajan valinta on turkulaisten päättäjien käsissä. Muutakin maakuntaa kiinnostaa, kenestä tulee uusi kaupunginjohtaja, sillä keskuskaupungin kannanotot ja päätökset heijastuvat koko alueelle.
Maakunnan kannalta paras valinta on henkilö, joka haluaa tehdä aktiivista yhteistyötä myös Salon kaltaisten seutukaupunkien kanssa.