Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Väestönkasvu syö kehityksen tulokset

Globalisaation sekä tieteen ja teknologian kehityksen myötä miljoonat ovat nousseet köyhyydestä muutamassa vuosikymmenessä. Keskiluokkaistuminen on käynnissä monissa muutama vuosi sitten maailman köyhimpiin kuuluneissa maissa.
Positiivisen kehityksen päällä leijuu kuitenkin väestönkasvun sysimusta pilvi. Väestönkasvu aiheuttaa ongelmavyyhdin, joka tuhoaa kehityksen edellytykset ja säteilee kauas myös vauraaseen Pohjois-Eurooppaan.

Vielä 1960-luvulla väkiluku oli kolme miljardia – ja puolet ihmiskunnasta näki nälkää. Nyt maailmassa on jo 7,6 miljardia ihmistä ja joka vuosi väkiluku kasvaa yli 80 miljoonalla. Nykytahdilla maailman väkiluku jatkaa kasvuaan kymmeniä vuosia ja tasaantunee lopulta noin 10–11 miljardin tienoille.
Maapallon kantokyvyn on ennustettu romahtavan jo monta kertaa, mutta ruuan ja energiantuotantoa on pystytty kehittämään väestönkasvua nopeammin. Väestön 6-kertaistuessa 1776–1975 maailman reaalinen kansantuote 80-kertaistui.

Väestönkasvu on ongelma Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, monin paikoin Aasiassa ja Intiassa, jonka väkiluku ylittää muutaman vuoden kuluttua Kiinan. Afrikan väestö paisunee 80 vuodessa yli nelinkertaiseksi, jopa 4,4 miljardiin. Itä-Afrikan maista muun muassa Tansaniassa ja Keniassa talous kasvaa lupaavasti, mutta väestö kasvaa sitäkin nopeammin.
Työttömyydestä ja kuivuudesta jo nyt kärsivän Kenian 46 miljoonaisesta väestöstä puolet ovat alle 18-vuotiaita. Väkimäärä kasvaa vuodessa 2,6 prosenttia – eli noin miljoonalla.

Pakolaisia on yksin Afrikan sarvessa lähes kolme miljoonaa, koko maailmassa ennätykselliset 65,6 miljoonaa. Tänä vuonna kuivuus on yhä pahentanut pakolaiskriisiä.
llmastonmuutos aiheuttaa kuivuuksia, tulvia ja tautiepidemioita tulevaisuudessa yhä tiheämpään tahtiin. Viime vuosien pakolaiskriisi on todennäköisesti ja valitettavasti vasta alkusoittoa tulevalle.
Kun kymmenet tai sadat miljoonat ihmiset lähtevät liikkeelle ruuan, sodista ja taudeista vapaan elinkelpoisen asuinpaikan toivossa, on hartaimmankin teknologiauskovaisen ihmisen kehitysoptimismi kovilla. Järkevästi kohdistetusta kehitysavusta leikkaaminen ei ole nykytilanteessa perusteltua.

4 vastausta: Väestönkasvu syö kehityksen tulokset

 • Totuudessa kuitenkin kehitysapu toimii todella heikosti. Käytännössä kehitysavulla ostetaan länsimaisille parempaa omaatuntoa.

  • Niin vuodesta 1950 on Suomi tuupannut keskimäärin 53 miljardia kehitysapuna, ööö silti asunnot rakennetaan pääosin savesta, ja ihmiset elää edelleen kurjuudessa, heimopäälliköt vaihtavat vaimoja lehmiin. Voisiko joku viisaampi kertoa mikä on ollut tämän pohjattoman kaivon täyttöyritys? Länsimaisen elintavan vieminen kenties, kristinusko, gepardihattuisten yltäkylläisyys ja linnamaiset asunnot panssariaitoineen, jep kehitysapua.

 • Tästä minä olen kirjoittanut viimeiset kymmenen vuotta.

  Hienoa, että pääkirjoitustoimittajakin on herännyt aiheeseen.

  Planetta Maan ongelma ei todellakaan ole ilmastonmuutos – tai sanotaanko niin, ettei se ole juurisyy – vaan holtiton väestönkasvu.

  Ja se tapahtuu nimenomaan Afrikassa ja Lähi-Idässä.

  Joku halavattu nimimerkin takaa arvosteli minua rotupolitiikasta, mutta väestönkasvulla ei ole rotupolitiikan kanssa mitään tekemistä.

  Kehitysavulla ei ole merkitystä väestönkasvuun. Syntyvyys on saatava vähenemään samalla tavalla kuin aikanaan tehtiin Kiinassa.

  Sapuska, luonnonvarat ja planeetta Maan kantokyky ei yksinkertaisesti riitä tälle populaatiolle.

  Toinen vaihtoehto on perustaa muille Aurinkokunnan planeetoille uusia asuinpaikkoja – mutta se taitaa olla hitusen liian hidas ja kallis tie – aikaa ei nimittäin ole paljoa jäljellä. Seuraukset näkyvät jo nyt, jos olette sattuneet huomaamaan.

 • Tapio, olet aivan oikeassa ja täytyy sanoa että hirvittää ajatella minkä eteen lapsemme joutuvat. Talvisodan invaasio oli helppo torjuttava siihen verrattuna mitä on tulossa..

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto