Varsin nihkeä peliesitys riitti lopulta Vilppaalle voittoon miesten Korisliigan avauspelissä

0
Vilppaan takamies Tobin Carberry (pelinumero 1) haki hyökkäysvirettään ensimmäisellä puoliajalla, mutta paransi otteitaan loppua kohden.

Vilppaan takamies Tobin Carberry (pelinumero 1) haki hyökkäysvirettään ensimmäisellä puoliajalla, mutta paransi otteitaan loppua kohden.

Salon Vilppaan kausi miesten Korisliigassa lähti liikkeelle hieman yskähdellen, mutta mutta peliesitys riitti nipin napin kotivoittoon KTP:stä pistein 75-70 (37-43). Ottelun yleisömääräksi ilmoitettiin 1 870 katsojaa.

Heti muutaman ensimmäisen peliminuutin aikana koettiin ne niin sanotusti odotetut ”kauden ensimmäiset” asiat. Alakautta vapaaheittonsa suorittava Vilppaan Canyon Barry onnistui kaikissa kolmessa vaparissaan, Teemu Rannikko avasi kolmosella pistetilinsä Vilppaan paidassa ja tarjoili tovia myöhemmin alley-oop-donkin Aaron Jonesille.

Myös uusi sääntötulkinta tuli heti näkyvästi esiin. Molemmille joukkueille vihellettiin ensimmäisellä neljänneksellä yksi epäurheilijamainen virhe ”tahallisesta hyökkäyksen pysäyttämisestä”. Vilpas hyödynsi tämän vastustajan virheen tekemällä hyökkäyksen aikana neljä pistettä.

Muilta osin kotijoukkueen peli haki avauskympillä vielä selkeästi uomiaan. Se teki neljä pallonmenetystä, muutama vapaa kolmen pisteen heitto meni ohi ja toisaalta KTP viimeisteli välillä vaikeistakin paikoista varsin hyvillä prosenteilla. Ensimmäisen neljänneksen jälkeen vierasjoukkue johti lukemin 20-15.

KTP eteni jo 27-17-johtoon pakottaen Vilppaan päävalmentajan Joonas Iisalon aikalisään. Salolaiset hivuttautuivat kolmen pisteen päähän (26-29), mutta KTP pysyi kuskin paikalla pitkään taukoon asti.

Vilppaan Javontae Hawkins väläytteli osaamistaan ja urheilullisuuttaan parissa hyökkäyspään onnistumisessa – ja vastaavasti puolustuspään hankaluuksiaan parissa epäonnistumisessa.

Ensisijaisesti pisteiden tekijäksi Vilppaaseen hankittu Tobin Carberry haki peliään vielä ensimmäisellä puoliajalla. Korilleajot eivät päätyneet edes korirautoihin, ja kaikki kuusi ensimmäisen 20-minuuttisen pelitilanneheittoa menivät häneltä ohi. Plusmiinussaldo oli niinkin murheellinen kuin -14.

Toisen puoliajan alkuminuuteilla Aaron Jones jatkoi vahvaa iltaansa. Ensin hän hankkiutui vapaaheittoviivalle onnistumalla molemmissa vapareissa, sen jälkeen puolusti pariin kertaan erittäin hyvin KTP:n Kenneth Simmsiä ja loppuhuipennukseksi donkkasi Rannikon loistavasta syötöstä vähintään yhtä loistavasti.

Kun Juho Nenonen onnistui kolmosessa Canyon Barryn mainiosta esityöstä, siirtyi Vilpas johtoon (50-47) ensimmäistä kertaa sitten aivan alkuminuuttien.

Vilpas sai aivan kolmannen neljänneksen loppuun pari tärkeää onnistumista. Carberry ehti olla yli 20 peliminuuttia kentällä ennen ensimmäistä pelitilannekoria. Onnistuminen siirsi kotijoukkueen kuuden pisteen etumatkalle ennen päätösneljännestä.

KTP pysyi kuitenkin tillilihan sitkeydellä mukana pelissä. Vilppaan viime kauden kapteeni Michael Pounds näytti siltä ajalta tuttuja korilleajo-ominaisuuksiaan myös vastustaja-KTP:n riveissä. Vilpas-kasvatti Ilmari Kallio puolestaan ei osunut kaukoheitoissaan.

Hyvin pelanneen nuoren KTP-sentterin Mikael Aallon kakkosella ottelu kaventui jännittäviin 62-61-lukemiin seitsemisen minuuttia ennen loppua. Hetkeä myöhemmin Aallon ”pelipaikkakollega” Miikka Luosmaa sai viidennen virheensä.

Korinaluspelaajien Jonesin ja Simmsin taistelu oli mielenkiintoista seurattavaa. Päätösneljänneksellä Simms sai muutaman onnistumisen, mutta Nenosen kakkonen ja Carberryn vapaaheitot pitivät Vilppaan 70-67-johdossa, kun kellossa oli jäljellä kolme minuuttia.

Yksi Vilppaan ongelma oli puolustuslevypallopelaaminen. KTP keräsi hyökkäyslevyrinsä numero 18, ja Pounds pääsi sen myötä vapaaheittoviivalle. Vapareista kuitenkin vain toinen onnistui: tilanne 71-68.

Simms ei onnistunut helpohkossa nostossaan, ja Vilppaan Barry sai vuorostaan heittää vapaaheittojaan. Molemmat onnistuivat: 73-68, pelaamatta minuutti. Horton kavensi vapaaheitoilla: 73-70.

Kun Nenonen ei onnistunut kolmosessa, jäi KTP:lle mahdollisuus tasoittavaan kolmoseen. Kallio heitti kuitenkin hätäisen kakkosen, joka meni ohi. Carberry sinetöi vapaaheittoviivalla kotivoiton.

Vilppaan aloitusviisikko Rannikko, Nenonen, Carberry, Jones ja Barry tekivät 11-14 pistettä mieheen. Kotijoukkueella jäi rutkasti parannettavaa etenkin levypallopelaamiseen ja myös pallosta huolehtimiseen. Toisaalta vapaaheittojen onnistumisprosentti oli loistava 95 (19/20).

KTP vaihtoi aivan liigakauden kynnyksellä amerikkalaispelaajansa. Deremy Geiger joutui jäämään loukkaantumisen vuoksi sivuun, ja hänen korvaajansa Thomas Mandell saapui Suomeen keskiviikkona. Hän oli mukana myös Salohallissa, mutta peliminuutit jäivät vielä lähes nollaan.

Vilpas pelaa seuraavan ottelunsa tulevana sunnuntaina Helsingissä Seagullsia vastaan. Seagulls voitti keskiviikkona omassa avausottelussaan Kouvolan Kouvot äärimmäisen täpärästi vieraskentällä pistein 86-84.