YK:ssa puhunut Sauli Niinistö tuomitsi Pohjois-Korean ydinohjelman ja puolsi Iranin ydinsopimusta

0

Presidentti Sauli Niinistön mukaan hänen YK-puheensa ei ollut vastaviesti Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille. Niinistö puhui Suomen kansallisessa puheenvuorossa YK:ssa Iranin ydinsovun puolesta, toisin kuin Trump, joka haukkui omassa puheessaan sopimuksen naurettavaksi.
– Ei Suomen puhe ollut niitti Trumpin puheisiin. Asiat sattuivat vain olemaan osin erilaiset, Niinistö sanoo.
Niinistö korosti puheessaan myös ilmastoasioita ja ihmisoikeuksia, jotka Trumpin puheesta puuttuivat. Niinistö tapasi suomalaista mediaa oman puheensa jälkeen YK:ssa New Yorkissa eikä vaikuttanut huolestuneelta, vaikkei läntisen suurvallan kansallisessa puheenvuorossa YK:ssa puhuttu näistä teemoista.
– Vaikkei näitä asioita Trumpin puheissa mainittu, se ei tarkoita että ne olisivat poissuljettuja, Niinistö sanoo.
Maailmanpoliittista tilannetta on Niinistön mukaan vaikea ennustaa. Niinistön mukaan hän eikä kukaan muukaan voi tietää, mitä esimerkiksi Pohjois-Korean kanssa tapahtuu.
– Jos halutaan rajoittaa ydinaseita tai jopa päästä niistä kokonaan eroon, niin kyllä silloin avainasemassa ovat maat, joilla niitä aseita on.
Trumpin toistama haukkumanimi Pohjois-Korean johtajalle ”rakettimies” ei Niinistöä vakuuttanut.
– Trumpin käyttämä ilmaisu oli samanlaista puhetta mitä Pohjois-Korea harjoittaa. Onko se sitten hyödyllistä vastata miten metsään huudetaan, on toinen kysymys.

YK:n omat väärinkäytökset huolettavat

Niinistö kokee, että Suomea kuunnellaan YK:ssa. Niinistö tuomitsi sekä puheessaan että lehdistötilaisuudessa jyrkästi YK:n rauhanturvaajien tekemät väärinkäytökset. YK:n rauhanturvaajia on jäänyt kiinni muun muassa lasten hyväksikäytöstä kehitysmaissa.
– Se on suuri häpeä ja paradoksi, että avustettavat joutuvat pelkäämään avunantajia.
Niinistö osallistui eilen myös presidentti Trumpin iltavastaanotolle. Niinistön mukaan vastaanotto sujui hyvin.
– Trump oli kohtelias isäntä.
Trumpin vastaanotolla Niinistö kävi pitkän keskustelun ulkoministeri Rex Tillersonin kanssa. Niinistön mukaan he keskustelivat ainakin Itämeren tilanteesta. Hän ei kuitenkaan halunnut avata tarkemmin, mistä kaikista asioista hän Tillersonin kanssa keskusteli.
– Hän halusi vaihtaa mielipiteitä. Mielelläni en avaa enempää, Niinistö sanoi.
Niinistö tapasi tilaisuudessa myös varapresidentti Mike Pencen ja entisen ulkoministerin Henry Kissingerin.

”Pohjois-Korean ydinaseohjelma uhka globaalille rauhalle”

Puheessaan Niinistö sanoi myös, että Pohjois-Korean ydinaseohjelma on uhka globaalille rauhalle ja vakaudelle, ja ohjelma on saatava loppumaan.
– Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston yhteistyö Pohjois-Korean toimien suhteen on ollut menestyksekästä. On tärkeää, että tämä yhtenäisyys säilyy, Niinistö sanoi.
Kansainvälinen yhteisö ei voi Niinistön mukaan suvaita Pohjois-Korean jatkuvia provokaatioita. Hän lisäsi Suomen EU:n jäsenmaana antavan täyden tukensa pakotteille ja vetoavan muiden toimivan samoin.
– Ratkaisua voidaan etsiä ainoastaan neuvotteluilla, joihin Pohjois-Korean hallituksen on osallistuttava ehdoitta.
Suomen kanta ydinaseriisuntaan on Niinistön mukaan tuloksia tavoitteleva ja käytännönläheinen.
– On äärimmäisen tärkeää, että maat, joilla on hallussaan ydinaseita, ovat mukana neuvotteluissa.
Puheessaan presidentti peräänkuulutti myös, että kaikki osapuolet noudattavat Irania koskevaa ydinasesopimusta.
– Pidän myös viimeaikaisia Yhdysvaltojen ja Venäjän välisiä strategista vakautta koskevia neuvotteluita tervetulleina. Toivomme niiden käynnistävän uudelleen asevalvontaneuvottelut niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisestikin, Niinistö sanoi.
Hän nosti esille myös sen, että maailmassa on tällä haavaa lähes 68 miljoonaa pakolaista.
– Lähi-idän, Afrikan ja Itä-Ukrainan konfliktit ovat esimerkkejä sanoinkuvaamattomasta inhimillisestä kärsimyksestä. Nämä eivät kuitenkaan ole ainoat kriisit. Kansainvälinen yhteisö ei ole onnistunut ylläpitämään rauhaa ja turvallisuutta, Niinistö huomautti.

STT

Kuvat: