Asuntojen hintojen odotetaan nousevan 1-3 prosenttia tänä ja ensi vuonna

0

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet 2,9 prosenttia koko maassa tammi-elokuun välisenä aikana, kertoo OP:nasuntomarkkinakatsaus. OP:n ekonomistien arvion mukaan asuntojen hinnat nousevat tänä ja ensi vuonna 1-3 prosenttia. Pääkaupunkiseudun hintojen odotetaan nousevan muuta maata nopeammin.
Korkotaso pysynee matalana, mutta suunta on hiljalleen ylöspäin.

Etelä-Suomeen muuttavan kannattaa ottaa laskin käteen

Alueelliset erot asuntojen hintakehityksessä ovat OP:n mukaan huomattavia. Osakeasuntojen neliöhinta oli kuluvan vuoden toisella neljänneksellä Helsingissä reilut 4 200 euroa, Hämeenlinnassa reilut 1 800 euroa ja Kouvolassa 1 100 euroa.
Vain muutamia kymmeniä kilometrejä Helsingin ulkopuolella hinnat ovatkin selvästi huokeampia.
Helsingissä noin 47 neliön kerrostalokaksiosta joutuu pulittamaan suurin piirtein saman verran kuin kehyskunnissa sijaitsevasta sadan neliön omakotitalosta – keskimäärin 218 000 euroa.
– Sen, joka työn perässä Helsinkiin muuttaa, kannattaa valmistautua joko maksamaan huomattavasti enemmän ja asumaan pienemmissä neliöissä tai harkitsemaan kehyskunnissa elämistä, sanoo OP:n ekonomisti Henna Mikkonen.
– Työmatkaan käytetyn ajan kannalta kehyskunnassa elämisessä ei välttämättä ole suurta eroa Helsingin keskustan ulkopuolella sijaitseviin alueisiin, ainakin jos koti on lähellä junarataa, Mikkonen lisää.

Junaradan läheisyys lisää myyntipotentiaalia

Pääkaupunkiseudulle ja kehyskuntiin on tänäkin vuonna rakenteilla lukuisia uusia kerrostaloalueita. Esimerkiksi Vantaalle rakennetaan tänä vuonna enemmän kerrostaloasuntoja kuin Helsinkiin – yli 3 000.
Kehäradan, länsimetron reitin ja pääradan varrella olevilla alueilla asunnot kyllä käyvät kaupaksi, uskoo Hypoteekkiyhdistyksen pääekomisti Juhana Brotherus.
Kaupungistumistrendi on Suomessa vasta päässyt kunnolla käyntiin, hän lisää.
– Tämä on megatrendi, joka jatkuu pitkälle tulevaisuuteen. Kysyntää esimerkiksi pääradan varrella riittää vaikka Lahteen asti.

https://uusi.op.fi/documents/20556/64964/AsuntomarkkinakatsausQ32017.pdf/56d9f45f-a457-4276-8842-9ce023bae60b

STT

Kuvat: