Avaruusrekassa esiteltiin suomalaista avaruusosaamista ja rakennettiin lähes oikeaa satelliittia

0
Koska ihmiskunta osaa matkustaa avaruudessa arkisen vaivattomasti? – Ehkä sadan vuoden päästä kuolemani jälkeen. Ja marsiin päästään 50 vuotta ennen sitä, salolainen satelliitinrakentaja Ida Toikka vastaa.

Koska ihmiskunta osaa matkustaa avaruudessa arkisen vaivattomasti? – Ehkä sadan vuoden päästä kuolemani jälkeen. Ja marsiin päästään 50 vuotta ennen sitä, salolainen satelliitinrakentaja Ida Toikka vastaa.

Avaruusrekka laskeutui Saloon perjantaiksi. Salo oli kiertueen 21. paikka ja kilometrejä tieteen lähetyssaarnaajilla on takana jo 3 000. Edessä on vielä neljä kiertuepäivää. Kiertue huipentuu ensi torstaina Espooseen, jossa rekassa rakennettava Suomi100-satelliitin kopio Rekkasatelliitti nousee korkeuksiin – mikäli sää sallii.

– Tällä kertaa Avaruusrekan teema on hyvin suomalaiskansallinen. Esittelemme tällä kiertueella suomalaista avaruus- ja satelliittiosaamista, mitä kelpaakin esitellä. Olemme siirtymässä uuteen avaruuden aikaan ja satelliiteissa olisi Suomelle loistava bisnes, kertoo avaruuteen erikoistunut tiedetoimittaja ja Avaruusrekkaprojektin isä Jari Mäkinen.

– Satelliitteja voisi valmistaa hyvin Salossakin, Salohan on tunnettu paikka, missä ihmiset osaavat pakata paljon elektroniikkaa pieniin pakkauksiin, Mäkinen lisää.

Suomi100-satelliitti laukaistaan avaruuteen joulukuussa ja se tulee tarkkailemaan sekä kuvaamaan Suomen lisäksi etenkin avaruussäätä ja mittaamaan sen ilmiöitä. Rekkasatelliittia on päässyt rakentamaan kiertueen aikana 25 lasta ja nuorta. Salosta kunniatehtävään valittiin innokas avaruustutkija Ida Toikka, 8 vuotta.

Miltä tuntuu päästä rakentamaan oikeaa satelliittia, joka lähetetään oikeasti avaruuteen?

– Se lähetetään heliumpallolla stratosfääriin 30 kilometrin korkeuteen, ei siis avaruuteen asti, Ida oikaisee ja luettelee perään edellisiltana opiskelemansa ilmakehän eri kerrokset.

Ida kertoo olleensa aina kiinnostunut avaruudesta.

– Tähdet ovat niin kauniita ja aloin tutustua siksi vaihe vaiheelta tähtitieteeseen.

– Halusimme tällä kertaa näyttää ihmisille, miltä oikeat satelliitit näyttävät ja että satelliitteja on itse asiassa melko helppo tehdä. Avaruusrekka on tavallaan liikkuva minitiedekeskus, Mäkinen sanoo.

Lue koko juttu 14.10. lehdestä