Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Espanjan pääministeri ei sulje pois mahdollisuutta Katalonian itsehallinnon lakkauttamisesta

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että Katalonian itsehallinto lakkautetaan, jos Katalonian johto jatkaa itsenäisyysjulistuksella uhkailua. Rajoy kertoi asiasta El Pais -lehden haastattelussa.
Espanjan perustuslaissa on pykälä, jonka nojalla Espanjan hallitus voisi mitätöidä Katalonian itsehallinnon ja ottaa sen omiin käsiinsä.
Kataloniassa järjestettiin viikko sitten kansanäänestys itsenäisyydestä. Katalonian aluehallinnon julkistamien tulosten mukaan itsenäisyyttä kannatti 90 prosenttia äänestäneistä, ja äänestysvilkkaus oli 43 prosenttia.
Katalonian alueparlamentilta odotettiin itsenäistymisjulistusta maanantaina, mutta aiemmin tällä viikolla Espanjan perustuslakituomioistuin määräsi parlamentin istunnon peruttavaksi.
Perjantaina kriisissä nähtiin pieniä liennytyksen merkkejä, kun Espanjan keskushallinto pahoitteli poliisien käytöstä äänestyspäivänä. Poliisi pyrki estämään itsenäisyysäänestyksen myös voimakeinoin. Lähes 900 ihmistä sai eriasteisia vammoja.
Mielipidekyselyjen mukaan viranomaisten kovat otteet näyttävät jonkin verran lisänneen itsenäistymisen kannatusta Kataloniassa. Maakunnan väestö näyttää kuitenkin edelleen olevan kahtiajakautunut kysymyksen suhteen.
Espanjassa järjestettiin useita mielenosoituksia

Espanjassa on ollut paljon mielenosoituksia, joissa on vaadittu ratkaisua maata ravistelevaan poliittiseen kriisiin. Protesteihin ympäri maata kokoontui lauantaina tuhansia ihmisiä. Sanomalehti La Vanguardian mukaan Barcelonassa tuhannet valkoisiin paitoihin pukeutuneet mielenosoittajat kantoivat kylttejä, joissa toivottiin vuoropuhelua Katalonian aluehallinnon ja Espanjan hallituksen välillä. Samanlainen mielenosoitus järjestettiin myös Madridin kaupungintalon luona.
Toisaalla Madridissa nähtiin myös kansallismielisempi marssi, jossa tuhannet mielenosoittajat heiluttivat Espanjan lippuja. Sanomalehti El Mundon julkaisemissa kuvissa osa mielenosoittajista esittelee lappuja, joissa Katalonian johtajia syytetään vallankaappauksesta ja vaaditaan vankilaan.
Mielenosoitukset Barcelonassa jatkuvat tänään.

http://www.lavanguardia.com/politica/20171007/431847995246/reacciones-1-o-catalunya-en-directo.html
http://www.lavanguardia.com/politica/20171007/431847995246/reacciones-1-o-catalunya-en-directo.html

STT

Kuvat:


Uutiset
STT
Arkisto