Huumeet taskussa läpi turvatarkastusten – Jere Karalahti ”oppi” tasapainoilemaan päihteiden ja pelaamisen kanssa

0

Jere Karalahti pääsi jääkiekossa maailman huipulle, vaikka elämäntavat toivat ennemmin mieleen rock-tähden. Liki uskomatonta tarinaansa Karalahti kertoo Aki Linnanahteen kanssa kirjoittamassaan elämäkerrassa Jere.
Karalahden päihdekierre alkoi jo teini-iässä. Hän onnistui salaamaan riippuvuutensa läheisiltään, joukkuetovereiltaan ja vanhemmiltaan hämmästyttävän pitkään.
– Opin nopeasti tasapainoilemaan juomisen ja urheilun välillä. Olennaista oli elää hetkessä. Pullo kädessä oli ihan turha murehtia seuraavan päivän ottelua Porin Ässiä vastaan, ja vastaavasti ennen peliä luistimia sitoessa ei kannattanut palata hetkeksikään edellisen illan tunnelmiin, Karalahti kertoo elämäkerrassaan.
Salailu onnistui myös Pohjois-Amerikan lentokenttien turvatarkastuksissa.
– Los Angelesin kentällä sydämeni takoo kuin viimeistä päivää. Jo muutaman päivän yhdistetty ryyppäys- ja treenileiri olisi saanut sen aikaan, mutta nyt joudun vielä kävelemään turvatarkastuksen läpi pussi puhdasta kokaiinia farkkujeni etutaskussa. Minut on keitetty monissa liemissä, mutta nyt olen sellaisella tasolla, että itseänikin hirvittää.
Karalahti selvisi turvatarkastuksesta. Selviytymistarina oli myös miehen pääsy maailman kovimpiin kaukaloihin elämäntavoilla, joissa terveellinen ruokavalio ja riittävät yöunet heitettiin roskakoriin.
– Pöydässä odotti kahdeksan vodkapulloa miksereineen, ja sitä sitten menikin aika reippaalla kädellä. Jossain kohtaa bongasin viereisestä pöydästä Lenny Kravitzin, jota olimme 1990-luvulla Tapulikaupungissa pilvipäissämme kuunnelleet. Löysimme Lennyn kanssa juhlimisessa aika nopeasti saman aaltopituuden, Karalahti kertoo kohtaamisestaan tähtiartistin kanssa.

Valkoisen viivan kutsu

Karalahden NHL-ura lähti vuonna 1999 hyvin liikkeelle, mutta Los Angelesin maineikkaan bilekadun Sunset Boulevardin houkutukset olivat liian suuret.
NHL-ura tuli ennenaikaiseen maaliinsa Nashville Predatorsin paidassa vain 27-vuotiaana.
– Ehdin olla Nashvillessa reilun kuukauden ja pelata viisitoista ottelua. Pelasin käytännössä joka toinen ilta isot minuutit, mutta olin 75 prosenttia ajasta humalassa tai vähintään tuhdissa krapulassa. Näin jälkikäteen se tuntuu täysin epätodelliselta. Kyseessä on kuitenkin maailman ehdottomasti kovin jääkiekkoliiga. Kokaiininhuuruisista jatkobileistä huolimatta en jäänyt testeissä kiinni kuin alkoholista.

”Päivittäin pilveä”

Pilveä Karalahti paljastaa polttaneensa päivittäin kolmen ensimmäisen liigakautensa ajan. Puolustaja kuitenkin vakiinnutti pelipaikkansa ja pääsi A-maajoukkueeseen saakka.
– Treenaamisen ohessa päävalmentaja Mike Eaves veti omalla ajallaan minulle anonyymien alkoholistien käyttämää kahdentoista askeleen hoito-ohjelmaa. Englantini ei ollut kovin vahva, enkä ymmärtänyt Miken puheista puoliakaan, mutta nyökkäilin mukana yes, yes. Arvostan Eavesin tukea ja hyvää tahtoa, vaikka ne litaniat tuntuivatkin raskaalta.
Ikuinen jossittelun aihe on, kuinka pitkälle Karalahden rahkeet olisivat ilman raskasta elämäntyyliä riittäneet. Epäterveellisilläkin elämäntavoilla puolustaja teki pitkän ammattilaisuran pelaten yli 40-vuotiaaksi.

STT

Kuvat: