Irakin pääministeri haluaa välttää aseellisen yhteenoton kurdien kanssa

0

Irakin pääministeri sanoo haluavansa välttää aseelliset yhteenotot kurdien kanssa. Pääministeri Haider al-Abadi kommentoi asiaa Pariisissa tavattuaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin, joka oli kutsunut al-Abadin keskustelemaan kurdien pitämästä itsenäisyysäänestyksestä. Kutsu on osa Ranskan pyrkimyksiä lieventää äänestyksen takia syntyneitä jännitteitä.
– Emme halua aseellista yhteenottoa, emme halua törmätä vastakkain, mutta valtiollisen käskyvallan on vallittava, al-Abadi sanoi.
– Separatismia ei voi hyväksyä, hän lisäsi.
Irakin kurdit äänestivät viime viikon maanantaina neuvoa-antavassa äänestyksessä kurdialueen itsenäisyydestä. Lähes 93 prosenttia äänesti itsenäisyyden puolesta. Pääministeri al-Abadi pitää äänestystä laittomana.
Al-Abadi vetosi kurdien peshmerga-taistelijoihin, jotta he työskentelisivät Irakin armeijan rinnalla kuten he ovat tehneet äärijärjestö Isisiä vastaan.
Presidentti Macron antoi tukensa kurdien oikeuksille, mutta puolusti myös Irakin alueellista yhtenäisyyttä. Macronin mukaan Ranska on ”aina ollut herkkä kurdien tilanteelle”, mutta se on myös sitoutunut vakauteen Irakissa.
Macron toivoi dialogia Irakin keskushallinnon ja kurdialueen kesken.
– Ranska on valmis osallistumaan aktiivisesti YK:n neuvottelupyrkimyksiin, jos Irak näin toivoo, hän vakuutti.

STT

Kuvat: