Kasvisruoka lisää suosiotaan

0
Kasvisruoka on Salon kouluissa vaihtoehto, jota voi maistaa.

Salon alakouluissa alettiin lukuvuoden alussa kasvisruokaa, joka on aiemmin ollut vaihtoehtona kaupungin yläkouluissa (SSS 25.8.). Kasvisruoka on nouseva trendi, jonka suosio kasvaa etenkin nuorten keskuudessa.
Salossa koululaiset saavat valita kasvisruoan vapaasti, sillä joka päivä on tarjolla kaksi lounasvaihtoehtoa. Kuuden viikon kiertävään ruokalistaan mahtuu noin 30 erilaista kasvisruokaa keitoista ja kastikkeista lasagnen kautta pyöryköihin ja pihveihin.

Makumieltymykset vaihtelevat, joten Salon keskuskeittiössä kasvisruokaa valmistetaan ruoasta riippuen joko tuplasti tai kolmannes aiempaa enemmän. Vastaavasti perusruokaa tehdään hieman entistä vähemmän. Kasvisruoka on alkanut tehdä kauppaansa, eikä hävikkiä ole havaittu.
Kasvisruoan tarjoilu koulussa perustuu vuoden alussa annettuun suositukseen, jonka mukaan kasvisruoka tukee kestävää kehitystä. Kasvisruoan tuottaminen vaatii liharuokaa pienemmän viljelypinta-alan. Se vähentää hiilijalanjälkeä, mutta on hieman kalliimpaa valmistaa kuin perusruoka.

Kasvisruoan valinnan takana on erilaisia syitä kuten eettisyys, terveellisyys ja ilmastonmuutoksen torjuminen. Kasvisproteiinipohjaisten tuotteiden myynti nousee käsi kädessä kasvissyönnin yleistymisen kanssa. Euroina muutos ei vielä ole suuri, mutta suunta on selvä. Menekki tulee kasvamaan, ja kotimainen tuotanto on tärkeää saada mukaan trendin harjalle. Härkäpapu ja nyhtökaura kulkevat tässä etulinjassa.

Kasvisten syönnissä on paljon hyvää hiilijalanjäljen pienentämisen lisäksi. Paljon kasviksia sisältävä ruokavalio voi ehkäistä sairauksia. Kasvissyönnin on havaittu vähentävän sairastumista muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, kakkostyypin diabetekseen sekä erilaisiin syöpiin.
Eläinten kohtelu tehotuotannossa saa yhä useammat lopettamaan lihansyönnin. Kasvissyöntiä on hyvä lisätä, mutta sitäkin tärkeämpää on lisätä eläinten hyvinvointia. On huolehdittava siitä, että ruoaksi kasvatettavia eläimiä kohdellaan hyvin ja että ne voivat toteuttaa itseään lajityypillisesti lyhyen elämänsä ajan.